Početna / Događanja / Okrugli stol: Povezivanje i umrežavanje biblioteka srpske nacionale manjine u RH
Okrugli stol: Povezivanje i umrežavanje biblioteka srpske nacionale manjine u RH

Okrugli stol: Povezivanje i umrežavanje biblioteka srpske nacionale manjine u RH

U petak, 30.9.2022., u Centralnoj biblioteci SKD Prosvjeta na 1. Okruglom stolu okupili su se predstavnici svojih biblioteka sa ciljem međusobnog upoznavanja, povezivanja i umrežavanja.

Ideja organiziranja ovakvog Okruglog stola proizašla je od činjenice da su se u pododborima SKD Prosvjeta osnivale čitaonice/čitalački klubovi te nerijetko i skromni bibliotečni odjeli koji nisu sasvim zaživjeli. U zadnje vrijeme postoje napori da se pojedini pododbori stručnije organiziraju u formiranju bibliotečnih odjela, a postoje i sasvim oformljene biblioteke.

Osim u okvirima SKD Prosvjeta, važna je potpora i jačanje drugih biblioteka koje pružaju brojne mogućnosti sugrađanima kroz razne programe i aktivnosti u biblioteci. Osim toga, sve one služe i da zadovolje potrebu pripadnika srpske nacionalne manjine za knjigom na srpskom jeziku i pismu, te potiču politiku uključivosti u kulturni život u sredinama u kojima djeluju.

Centralna biblioteka SKD Prosvjeta je ponudila rješenja za organizaciju fonda, te demonstrirala obradu građe putem kataložnog programa METELwin.

Na Okruglom stolu su sudjelovali predstavnici svojih biblioteka iz Borova (SKD Prosvjeta – Pododbor Borovo), Knina (SKD Prosvjeta – Pododbor Knin), Biskupije (Udruga Žene kosovske doline), Siska (VSNM Sisak), Dvora (SKD Prosvjeta – Pododbor Dvor) i Rijeke (SKD Prosvjeta – Pododbor Rijeka).

Nakon stručnog djela Skupa, gosti su obišli i izložbu fotografkinje Goranke Matić u prostorijama SKD Prosvjeta u Preradovićevoj 21.

Program sufinanciraju Ministarstvo spoljnih poslova RS i Ministarstvo kulture RH.

 

G.B.

 

Scroll To Top