Početna / Događanja / Djeca stvaraju književnost – sa Dejanom Aleksićem
Djeca stvaraju književnost – sa Dejanom Aleksićem

Djeca stvaraju književnost – sa Dejanom Aleksićem

 

 

Program poticanja razvoja publike pod nazivom Djeca stvaraju književnost, bio je namijenjen osnovnoškolcima koji pohađaju nastavu srpskog jezika i kulture po modelu C na područjima od posebne državne skrbi dijela Korduna i Banije. U njemu su sudjelovali i osnovnoškolci koji od januara ove godine po prvi puta imaju mogućnost pohađanja nastave srpskog jezika i kulture u zagrebačkim školama.

Realizacija programa odvijala se u četiri dijela. U okviru prvog dijela, provedenog početkom maja, održani su književni susreti i radionice s eminentnim srpskim književnikom za djecu Dejanom Aleksićem. Susreti i radionice održani su u OŠ Vojnić, OŠ Gvozd, OŠ „Vladimir Nazor“ u Topuskom, PŠ Maja i PŠ Jabukovac. U Centralnoj biblioteci SKD „Prosvjeta“ – Središnjoj knjižnici Srba u RH održan je književni susret i radionica za učenike zagrebačkih osnovnih škola.

U drugom dijelu učenici su, potaknuti književnim susretom i radionicom, a slijedeći upute i „zadatke“ dobivene od književnika Aleksića, stvarali svoja vlastita literarna djela – u stihu i u prozi, uz pomoć svojih nastavnica i nastavnika, koji su na kraju sve radove pregledali i poslali ih nama u biblioteku.

U trećem dijelu urađena je priprema za grafičko oblikovanje publikacije – zbirke radova – svi radovi su pregledani, prepisani, oblikovani, pripremljeni za tisak.  Osim publikacije, grafički su pripremljeni i otisnuti prigodni označivači stranca kao i pohvalnice.

Četvrti, završni dio ovog programa bio je posvećen pripremi, pakovanju i slanju paketa školama i pododborima SKD „Prosvjeta“. Svi autori pristiglih radova dobili su na prigodne poklone na dar kao mali poticaj daljnjem stvaranju.

S.Č.

 

Klikom na fotografiju možete pogledati zbirku radova.

FlipHTML5 LightBox Embed Demo

 

 

 

 

Program je financiran sredstvima Ministarstva kulture i medija RH.

Scroll To Top