Početna / Događanja / ODRŽANA TRIBINA/PROMOCIJA SRBI U HABSBURŠKOJ MONARHIJI 1526-1918
ODRŽANA TRIBINA/PROMOCIJA SRBI U HABSBURŠKOJ MONARHIJI 1526-1918

ODRŽANA TRIBINA/PROMOCIJA SRBI U HABSBURŠKOJ MONARHIJI 1526-1918

 

Knjiga Srbi u Habsburškoj monarhiji od 1526. do 1918., autorskog kvarteta Dejan Mikavica, Nenad Lemajić, Goran Vasin i Nenad Ninković, kapitalno je djelo srpske historiografije na temu koja je u njoj u novije vrijeme prilično zapostavljena. Za sve Srbe “prečane” ona predstavlja temeljni historijski udžbenik, pa tako i za Srbe  u Hrvatskoj i u Zagrebu, koji i danas rade ili se bore da povrate prostore i imovinu stečene u vrijeme Austro-Ugarske.

Od pet vijekova života  Srba u prečanskim krajevima četiri otpadaju na život pod vlašću Habsburgovaca i oko 70 godina pod Jugoslavijom. To dovoljno govori o značaju ove teme za nas.

To je i bio glavni razlog da naša biblioteka ugosti dvojicu autora ove knjige – Gorana Vasina i Nenada Ninkovića te mladog novosadskog historičara Milivoja Bešlina, koji su u kišno popodne, u utorak, 6. juna 2017., govorili malo o samoj knjizi, malo o temi knjige.

Nenad Ninković je naročitu pažnju obratio na život i rad Srpske pravoslavne crkve, odnosno Karlovačke mitropolije, najznačajnijeg civilizacijskog postignuća Srba u Dvojnoj monarhiji.

Goran Vasin je govorio o unutrašnjim sukobima i raskolim u srpskoj zajednici u drugoj polovini 19. vijeka.

Predstavljanje knjige i teme završeno je zanimljivim razgovorom između autora i publike, te druženjem u prostorijama biblioteke.

 

 

Promocija/predavanje održano uz financijsku pomoć Ministarstva spoljnih poslova Srbije, Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

 

Scroll To Top