Početna / Događanja / OBOJANI SAN ĐORĐA PETROVIĆA – izložba slika
OBOJANI SAN ĐORĐA PETROVIĆA – izložba slika

OBOJANI SAN ĐORĐA PETROVIĆA – izložba slika

 Obojani san Đorđa Petrovića je naziv prodajne izložbe slika našeg velikog umjetnika koja će biti postavljena u dvorani Biblioteke od 9. do 31. marta ove godine.
Otvaranje izložbe je u srijedu, 9. marta 2016. u 17:00 sati u dvorani Biblioteke.

Izložene slike su iz privatne zbirke Petrovićevog dugogodišnjeg prijatelja Milana Lapčića iz Karlovca.

 

đorđe petrović

ĐORĐE PETROVIĆ rođen je 8. maja 1933. u Srpskim Moravicama (danas Moravice) u Gorskom kotaru. Od 1935. godine živi u Karlovcu gdje stiče osnovno i srednjoškolsko obrazovanje i prima prve slikarske poduke od akademskog slikara Josipa Resteka. Od 1951. do 1953. član je likovne sekcije OKUD „Dragan Armando“ u Karlovcu, kojem stručno rukovodi akademski slikar Alfred Krupa. Zahvaljujući radu s njime i savjetima koje mu u povremenim kontaktima daje Josip Vaništa, krajem 1953.., kao talentirani autodidakt, priređuje prvu samostalnu izložbu. Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu upisao je 1955., na kojoj je u klasi Jerolima Miše diplomirao 1959. godine.

Od 1960. do 2000. djelovao je kao likovni pedagog na karlovačkim školama. Radeći s djecom oštećena sluha i govora, u odgojno-obrazovni proces unosio je suvremene tehničke i estetske metode. Zagovarao je kolektivni rad učenika čiji su radovi uspješno prezentirani na brojnim izložbama održanim u zemlji i inozemstvu. Njegovi učenici tapiserijom su opremili predvorje hotela „Korana“, radovima u bakru i velikom zidnom slikom „Centar za odgoj djece i omladine“ u Karlovcu. Zapažena realizacija edukativnih zadaća i unapređenje likovne pedagogije priskrbili su mu titulu zaslužnog pedagoga Hrvatske (1981.). poticao je radničko i amatersko likovno stvaralaštvo (osnivač je i voditelj likovne sekcije „Jugoturbine“ i SKD „Prosvjeta“), brojne umjetničke akcije, Likovne radionice na otvorenom i druge umjetničke manifestacije posvećene unapređenju i popularizaciji likovne kulture.

Samostalno je izlagao u Karlovcu, Zagrebu, Beogradu, Kragujevcu, Zrenjaninu, Novom Sadu, Ogulinu, Slavonskom Brodu, Banja Luci, Sarajevu, Skopju, Ljubljani, Subotici, Somboru i drugdje. Sudionik je preko 250 skupnih izložbi, revijalnih smotri i likovnih kolonija održanih u Hrvatskoj i inozemstvu.

Bio je član HDLU i autor dviju grafičkih mapa: „Gomirje“ i „Hram Svetog Nikole“, logotipa glave Karlovačkog tjednika, likovnog rješenja muzejskog postava „Dubovac kroz vijekove“ u starom gradu Dubovcu i postava brojnih slikarskih izložbi, scenografija za karlovački Dramski studio i drugih primijenjenih umjetničkih zadataka.

Godine 1997. u izdanju zagrebačke „Prosvjete“ objavljena mu je opsežna monografija čije tekstove potpisuju Juraj Baldini i Nikola Perić, a 2012. SKD „Prosvjeta“ je objavilo monografiju Đorđe Petrović : Akvareli koju potpisuje autor ovog teksta.

Djela mu se nalaze u više uglednih domaćih i inozemnih muzeja i galerija te brojnim privatnim zbirkama. Veliki broj slika darovao je u humanitarne svrhe.

Dobitnik je nagrade „Sava Mrkalj“, koju dodjeljuje SKD Prosvjeta za poseban doprinos kulturi Srba u Hrvatskoj.

Umro je u Karlovcu 7. juna 2015.

(Iz monografije  ĐORĐE PETROVIĆ : AKVARELI  autora Borisa Vrge (izmijenjeno i prilagođeno)

Scroll To Top