Početna / Događanja / ĐORĐU NEŠIĆU URUČENA ZMAJEVA NAGRADA NA DAN MATICE SRPSKE
ĐORĐU NEŠIĆU URUČENA ZMAJEVA NAGRADA NA DAN MATICE SRPSKE

ĐORĐU NEŠIĆU URUČENA ZMAJEVA NAGRADA NA DAN MATICE SRPSKE

Prije 190 godina osnovana je Matica srpska, najstarija kulturna i naučna institucija u Srbiji.

Navršava se 190 godina otkako su prečanski Srbi u Pešti 16. februara 1826. godine osnovali Maticu srpsku. Ideju o osnivanju, Lukijana Mušickog, uobličio je i uz pomoć bogatih srpskih trgovaca naklonjenih književnosti, realizovao Jovan Hadžić, a svi zajedno poručili su da Maticu srpsku osnivaju “na polzu srpskog roda”. Danas, bezmalo dva vijeka kasnije, Matica ne predstavlja samo našu najstariju književnu, kulturnu i naučnu instituciju, nego panteon srpskog pamćenja. Košnicu srpske kulture.

– Matica nije samo ustanova prošlosti, nego i dragocjeno uporište za budućnost – kaže povodom jubileja predsjednik Matice, prof. dr Dragan Stanić. – U pogledu odnosa prema takvom bogatstvu, kakvo objektivno jeste Matica srpska, mi kao narod i kultura polažemo svojevrsni ispit – istakao je Stanić. Prema Stanićevom viđenju, ako srpski narod taj ispit položi, postaje sasvim realno da će imati pameti i snage da i druge ispite uspješno položi. Ukoliko to ne ostvari i ne sačuva moćnu i snažnu Maticu srpsku, onda time šalje jasnu poruku da kao narod i kultura ne posjeduje elementarno zdravlje i vitalnost, kaže Stanić. – Pitanje opstanka Matice srpske, stoga, nije pitanje koje treba da rješavaju samo čelnici ustanove i njeni članovi, nego je to pitanje za svakog samosvjesnog pripadnika srpske kulture i za svakog društveno odgovornog čovjeka – poručuje profesor.

Matica srpske je svečanom sjednicom obilježila rođendan, a tom istorijskom datumu je o temi “Mađarske vlasti o Ujedinjenoj omladini i Matici srpskoj” besjedio akademik Vasilije Krestić. Potom je pjesniku Đorđu Nešiću uručena Zmajeva nagrada za zbirku stihova “Bolje je biti u manjini”. Nešić je istakao da je ponosan na ovu nagradu za koju je rekao da je jedna od najznačajnijih poetskih nagrada u srpskoj kulturi. Pojasnio je da njegova knjiga pjesama “Bolje biti u manjini” nosi naslov po jednoj pjesmi koja se u njoj nalazi, a da šalje poruku da manjinsku poziciju slavi kao, kako je rekao, “poziciju aktiviteta, jer onaj ko je u manjini mora da preduzme nešto kako bi promijenio svoju poziciju”. Konkretan povod za nastajanje te pjesme, kako je naglasio, je položaj srpske manjine u Hrvatskoj.

Zahvaljujući dalekovidosti naših predaka, Matica je preživjela sedam država i nekoliko različitih političkih sistema. I danas, sa oko 3.000 saradnika, bibliotekom sa 3,5 miliona publikacija i galerijom vrijednih zbirki, služi na korist savremenicima i potomcima, ističu Večernje novosti.

izvor: http://rtrs.tv/

video zapisi : o dobitniku Zmajeve nagrade   (izvor RTV.rs)

                    o Matici srpskoj  (izvor Novosadska televizija)

Scroll To Top