Početna / Događanja / 6. ФЕСТИВАЛ ДЈЕЧЈЕ ИЛУСТРАЦИЈЕ – награђени радови
6. ФЕСТИВАЛ ДЈЕЧЈЕ ИЛУСТРАЦИЈЕ – награђени радови

6. ФЕСТИВАЛ ДЈЕЧЈЕ ИЛУСТРАЦИЈЕ – награђени радови

 

Централна библиотека Српског културног друштва “Просвјета” – Средишња књижница Срба у РХ и ове године организирала је манифестацију Фестивал дјечје илустрације којом се потиче читање дјела из српске књижевности и креативно ликовно изражавање дјеце вртићког и основношколског узраста. Тема овогодишњег Фестивала била су дјела Душана Радовића.

 

На јавни позив, који је био отворен од 1. марта до 8. априла 2022., стигло је више од 430 радова из 32 града/мјеста у Републици Хрватској. Укупно је учествовало 425 дјеце, од вртићког узраста до осмаша, што овогодишњи Фестивал чини најквантитативнијим до сада.  Под водством 50ак  ментора – родитеља, одгајатеља, учитеља, наставника, из преко 40 предшколских и основношколских установа с готово свих подручја Хрватске, настала су маштовита ликовна дјела, рађена различитим, врло занимљивим, понегдје и комбинираним техникама – графитна оловка, водене боје, темпере, пастеле, колаж папир, уље на платну.  На радовима се уочавају мотиви познатих Радовићевих пјесама и прича за дјецу : Да ли ми верујете, Најбоља мама на свету, Страшан лав, Плави зец, Незахвални миш, Чудна слика, Јесења песма, Киша, Замислите, Прича о малом прсту, Капетан Џон Пплфокс и многи други.

 

 

Графичка уредница и дизајнерица, ауторица бројних награђиваних ликовних изложби, Барбара Бласин добила је врло захтјевну улогу да у мноштву одличних радова изабере понајбоље у свакој од девет категорија. Задатак није био нимало лаган, но након неколико елиминаторних кругова одабрала је по свом суду најуспјелије радове:

 

ВРТИЋ

 

ПРВИ РАЗРЕД

 

ДРУГИ РАЗРЕД

 

ТРЕЋИ РАЗРЕД

 

ЧЕТВРТИ РАЗРЕД

 

ПЕТИ РАЗРЕД

 

ШЕСТИ РАЗРЕД

 

СЕДМИ РАЗРЕД

 

ОСМИ РАЗРЕД

 

Каталог радова:

 


Свој дјеци, родитељима, одгојитељима у вртићу, учитељима и наставницима још једном се захваљујемо на сурадњи и подршци коју нам пружају у организацији и реализацији овог програма.

(С.Ч.)

 

 

Програм финанцира Министарство културе и медија РХ и Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова РС.

Scroll To Top