Početna / Događanja / 20.11. 2023. САВА МРКАЉ – предавање о 240. годишњици рођења
20.11. 2023. САВА МРКАЉ – предавање о 240. годишњици рођења

20.11. 2023. САВА МРКАЉ – предавање о 240. годишњици рођења

 

Предавање у поводу 240. годишњице рођења филолога, књижевника Саве Мркаља одржаће др сц. Душко Певуља, професор на Филолошком факултету у Бањој Луци, у уторак, 20.новебра 2023. у дворани библиотеке (Прерадовићева 18/1) с почетком у 13:00 сати.

 

Сава Мркаљ је рођен 1783. године у Сјеничаку на Кордуну. Завршио је 1799. године у Плашком клерикалну школу тј. двогодишњу школу за свештенике. Постоје одређена неслагања историчара око године, када је завршио школу. Након тога постао је учитељ у славено-српској школи у Госпићу. Изгледа да се у Госпићу због проблема са трговцима и официрима није задржао дуже од годину дана. Црквена власт га је наговорила да се врати у Госпић, али пошто се прилике нису побољшале, није се дуго задржао. Уписао се у други семестар 1804. на загребачку архигимназију. Био је изванредан ученик. Започео је 1804. филозофске студије на Загребачкој краљевској академији знаности. Издржавао се дајући инструкције. Истакао се на Филозофском факултету, а онда је отишао у Будимпешту на студиј филозофије и математике. И у Пешти је био одликаш.  Поред српског и славенског одлично је знао латински, француски и немачки језик, а разумевао је руски и хебрејски.

извор: Српска енциклопедија

 

  Душко Певуља –  професор на Филолошком факултету у Бањој Луци на Студијском програму српског језика и књижевности. Бави се историјом и поетиком српске књижевности. Обављао је дужност потпредсједника „Друштва наставника српског језика и књижевности Републике Српске“. Био је главни уредник књижевне ревије „Змијање“ и часописа за књижевност и културу „Крајина“. Члан је редакције „Прилога настави српског језика и књижевности“ и главни уредник часописа за филозофију, филологију, науку и умјетност „Српски преглед“. Аутор је многобројних књига и те има изузетно обиман критичко – приређивачки рад.

Scroll To Top