Početna / Događanja / Свечано отворен 60. Међународни београдски сајам књига
Свечано отворен 60. Међународни београдски сајам књига

Свечано отворен 60. Међународни београдски сајам књига

Пред препуним штандом Русије, земље почасног госта 60. Међународног београдског сајма књига у Хали II, вечерас је отворена највећа културна манифестација у региону под слоганом „Шта би било да није било“ – Јевгенија Оњегина, Ане Карењине, Три сестре… и свих других јунака знамените руске литературе у нашим животима и сновима.

У име Руске Федерације, земље почасног госта, окупљенима се обратила др Наталија Нарочницкаја, директор Фонда за историјску перспективу из Москве и приређивач серије књига о историјским везама Русије и Србије. Нарочницкаја је у свом надахнутом говору нагласила да је „за Русе, ове године посебно радостан догађај, јер је Русија почасни гост Београда!“. Подсетивши да у словенској култури књига заузима посебно место, додала је да су „књиге реке које Васељену преплављују мудрошћу“, цитирајући и летописца Нестора из 11. века који је у „Повести минулих лета“ написао да је „у њима непрегледна дубина, оне су нам утеха у тузи“.

Част да званично отвори сајам припала је редитељу и писцу Емиру Кустирици, двоструком добитнику Златне палме на филмском фестивалу у Кану, добитнику Златног лава на Венецијанском фестивалу и националном амбасадору УНИЦЕФ-а у Србији.

Пре беседе коју је назвао „писменим радом“ признао је да први пут има трему иако је говорио пред далеко већим аудиторијумом, будући да је књига за њега много већа светиња, нагласивши да му је велика част што је добио позив да отвори Сајам књига са којим је вршњак.

Кустурица је у беседи „Бити писмен“ јасно разграничио важност писмености и образовања од гомилања празних података с интернета, правећи разлику између писменог човека, у класичном смислу, од модерне „селфи“ личности која је опседнута собом, једнако као и користољубљем, новцем и владајућим идеологијама, „чији је циљ да изведу доказ о томе да смо сви хуље, протуве и сецикесе, и да нас непрестано треба кажњавати“.

Читави чланак можете прочитати овдје

Scroll To Top