Početna / Događanja / 12. 10 2015. Predstavljanje digitalne arhive Praxisa i Korčulanske ljetne škole
12. 10 2015. Predstavljanje digitalne arhive Praxisa i Korčulanske ljetne škole

12. 10 2015. Predstavljanje digitalne arhive Praxisa i Korčulanske ljetne škole

Pozivamo Vas na predstavljanje digitalne arhive časopisa Praxis i Korčulanske ljetne škole. Predstavljanje će se odvijati prema sljedećem programu:

17:00 — predstavljanje digitalne arhive:

— govore: Ante Lešaja, Tomislav Medak i Nikola Mokrović

18:00 — razgovor “Praxis, partija, revolucija”:

— govore: Luka Bogdanić, Dejan Jović i Žarko Puhovski

— moderira: Petar Milat

20:00 — projekcija filmskih materijala o Korčulanskoj ljetnoj školi

 

O časopisu i školi, građi arhiva i digitalizaciji:

Časopis Praxis i Korčulanska ljetna škola u deset godina djelovanja (1964.-1974.) ostavili su trajnu intelektualnu tekovinu od međunarodnog značaja. Krug kritički nastrojenih mislilaca oko časopisa razvio je singularnu putanju humanističkog marksizma i analize u prijelomnim godinama jugoslavenskog socijalizma i burnom razdoblju buđenja društvenih pokreta diljem svijeta i reakcije koja je uslijedila. U zasjedanjima ljetne škole i na stranicama časopisa svoje su doprinose ostavili velikani političke misli 20. stoljeća kao što su Ernst Bloch, Herbert Marcuse, Henri Lefebvre, Karel Kosik ili Jürgen Habermas.

Uoči pedesete godišnjice pokretanja časopisa Praxis i Korčulanske ljetne škole i četrdesete godišnjice njihovog gašenja započeli smo s digitalizacijom građe koju je sabrao dr. Ante Lešaja. Cilj digitalne arhive je olakšati dostupnost te građe u svrhu cjelovitije stručne revalorizacije Praxisa i Korčulanske ljetne škole, ali i olakšati dostupnost općoj javnosti zainteresiranoj za intelektualnu povijest jugoslavenskog političkog prostora.

Digitalna arhiva obuhvaća 800-ak jedinica i uključuje sva izdanja časopisa Praxis, časopisa Pogledi, uži izbor knjiga članova redakcije i suradnika, dokumentaciju o Korčulanskoj ljetnoj školi te članke iz periodike i knjige o Praksis orijentaciji, Praxisu i Korčulanskoj ljetnoj školi. Građu arhive digitalizirali su Tomislav Medak (Multimedijalni institut/MAMA) i Nikola Mokrović, Jana Hodžić, Ivan Zidarević i Josip Humjan (Documenta), a uz infrastrukturnu podršku projekta Javna knjižnica.

Aktivnosti digitalizacije i predstavljanje podržali Ministarstvo kulture RH i Ured za obrazovanje, kulturu i sport grada Zagreba.

Scroll To Top