Početna / Događanja / Svjetski dan knjige
Svjetski dan knjige

Svjetski dan knjige

Povodom 23. aprila i obilježavanja Svjetskog dana knjige napravili smo malu retrospektivu događaja koji se vežu za ovaj dan a organizirali su se u našoj biblioteci.

Svjetski dan knjige u Hrvatskoj se veže za manifestaciju Noć knjige koja je pokrenuta 2012. godine. Od tada manifestacija svake godine se provodi na isti datum u svim zainteresiranim knjižnicama, knjižarama i ostalim ustanovama koje se bave knjigama, a sve u cilju promoviranja knjige kao medija i poticanja čitanja. Organiziraju se brojni kulturni događaji, susreti s piscima, književne večeri, koncerti, predavanja, tribine, radionice i akcije i time svake godine manifestacija uključuje i privlači sve veći broj građana.

Naša biblioteka manifestaciji Noć knjige priključila se 2014. godine. Organizirani su brojni događaji; predavanja, promocije knjiga koji su bili popraćeni i muzičkim nastupima, kratke kazališne predstave i akcije. Ponekad nam je Noć knjige trajala i nekoliko dana, a s obzirom da se nalazimo u Zagrebu gdje je ponuda kulturnih događanja uvijek velika, brojem zainteresiranih posjetilaca smo iznimno zadovoljni.

Nekad su se teme nametnule same po sebi, a nekad smo ih birale prema obilježavanjima značajnih događaja.

Prvu Noć knjige (2014.g) smo obilježili s književnicom Jagodom Kljaić iz Gline. Održana je promocija njezine zbirke pjesama Pepeo na pragu, a na promociji su još sudjelovali Velimir Sekulić i Svetlana Patafta.

 

 

 

 

 

Druge godine, 2015., priređena je književna veče s Milošem Kordićem. Predstavljene su dvije Kordićeve knjige, monografija Azbučnik sela Komogovine (izdanje SKD Prosvjeta) i roman Daždevnjak, a sudjelovali su prof. dr Dušan Marinković, Čedomir Višnjić i pjevačka grupa SKD Prosvjeta – pododbor Petrinja.

 

 

 

 

 

Godine 2016. organizirala se akcija “Za svakog ponešto” , koja je svim zainteresiranim nudila otpisane knjige. Akcija se ponavljala i sljedećih godina.  Godine 2017. gost predavač je bio prof. dr Zoran Paunović (Filozofski fakultet, Novi Sad/Filološki fakultet, Beograd) a održao je predavanje na temu Estetika i etika književnog prevođenja. Dan poslije, priređena je predstava i radionica za djecu Biberče u izvođenju glumice i dramskog pedagoga Svetlane Patafte.

 

 

 

 

 

Sljedeće godine, 2018., manifestaciju Noć knjige posvetili smo modernističkom romanu Uliks pisca Jamesa Joyca, o kojem nam je govorio prof.dr Zoran Paunović. Tema predavanja je bila Uliks: knjiga budućnosti.
Prošle godine, 2019. , organizirali smo predavanje profesorice Mirjane Trošelj na temu Sakralna i druga baština Tribnja-Šibuljine. To je bilo jedno od dva održana predavanja posvećena tom geografskom području Južnog Velebita, točnije regiji Tribnja i Šibuljine.

 

 

 

 

 

O svim ovim događajima možete pročitati više (intervjui i/ili osvrti iz novina) na našoj stranici potraživši ih po godinama u pregledniku KALENDAR DOGAĐANJA.

Ove godine, kao što je poznato, nismo u mogućnosti organizirati obilježavanje Svjetskog dana knjige zbog okolnosti uzrokovane pandemijom koronavirusa ali smo vas ovim putem htjeli podsjetiti na sve zanimljive događaje koju su bili do sada.

Goranka Buljan
Scroll To Top