Početna / Događanja / Sjećanje na Simu Mraovića
Sjećanje na Simu Mraovića

Sjećanje na Simu Mraovića

SKD “Prosvjeta”, u suradnji s Knjižnicom i čitaonicom Bogdana Ogrizovića u Zagrebu, 30. marta organiziralo je online književnu večer povodom 55. godišnjice rođenja književnika Sime Mraovića koji i 13 godina nakon smrti živi među prijateljima i ljubiteljima njegove književnosti.

– Vjerujem da je ova tribina uspjela dočarati Simin portret ljudima koji ga nisu poznavali, a onima koji su ga dobro znali, pobuditi emocije i sjećanja. Doduše, bio bi mu čudan ovakav skup na Internetu jer je on bio čovjek od neposrednog susreta – rekao je književnik Ivica Prtenjača.

– Pamtim Simine iskričave oči i šale. Naše poznanstvo je trajalo dugo. Svodilo se na intenzivne kave i na projekte koje smo planirali, ali nismo ih ostvarili, npr. monografiju zagrebačkog plesnog ansambla koju završavamo tek sada – naglasila je Lidija ZozolyČedomir Višnjić govorio je o okolnostima u kojima je “Prosvjeta” izdala Mraovićev roman “Konstantin Bogobojazni” koji je doživio četiri izdanja. Ističući da ga je s piscem upoznao književnik Drago Kekanović, Višnjić kaže da je uživao čitajući i njegovu poeziju koja je bila nadrealistička. Odluka da roman povjeri “Prosvjeti” bila je autorova.

– Kako je on Kordunaš druge generacije, njegov kordunaški dijalekt nije bio savršen pa sam neke riječi izmijenio, a neke epizode iz romana skratio ili izostavio. Bio je vjeran Zagrebu i zaljubljen u njega, tako da je uspio pružiti sliku grada koji je volio, prikazati ga na ljudski prihvatljiv način, ali i dočarati tamnu sliku tog vremena. Osim romana napisao je dosta poezije, a trebalo bi također napraviti izbor iz njegove esejistike – istaknuo je Višnjić.

– Simu je bilo lako voljeti i s njim se dogovoriti. Krajem 90-ih je ostao bez posla i mi smo krenuli s programom “Kava i kolači” nedjeljom poslijepodne koji je imao veliku posjećenost. Ugošćavao je divne ljude i divno se odnosio prema njima, vodeći taj talk show – rekla je voditeljica Biblioteke Bogdana Ogrizovića Jasna Kovačević.

Svetlana Patafta iz “Prosvjete” naglasila je da je Mraović uvijek ostavljao dubok trag u ljudima s kojima se sretao.

 

Izvor: https://www.portalnovosti.com/

Fotografija preuzeta iz Ljetopisa, časopis/godišnjak za kulturu SKD Prosvjeta, sv. 14, godina 2009.

 

Scroll To Top