Početna / Događanja / Promocija zbirke pjesama Jagode Kljaić
Promocija zbirke pjesama Jagode Kljaić

Promocija zbirke pjesama Jagode Kljaić

U biblioteci će se 23. aprila 2014. u 18.00 sati održati promocija zbirke pjesama Pepeo na pragu Jagode Kljaić. O pjesmama će govoriti prof. Velimir Sekulić, a stihove interpretirati Svetlana Patafta – dramska umjetnica. Tim povodom ćemo obilježiti i međunarodnu manifestaciju Noć knjige.
Jagoda Kljaić je novinarka i književnica koja je u našoj biblioteci, 2012. godine,  predstavila i zbirku priča Pjesma za korzo – Glinski spomenar.

 

Iz recenzije Olge Lalić – Krowicke

VISINA  I  DUBINA  NUTRINE

Snaga jasnoće u zbirci PEPEO NA PRAGU Jagode Kljaić

Jasnoća i zrelost zbirke pjesama PEPEO NA PRAGU proističu iz nutrine pjesnikinje. Poetičko sredstvo izražaja uz pomoć slika, vizija, pejsaža i drugih motiva, ne umanjuje, ni u kom slučaju, bogatstvo duboko proanaliziranih metafora, personifikacija, antiteza, epiteta i ostalih stilskih figura,  kroz čitavu zbirku. Njihova dodatna vrlina je u tome da snažno podržavaju sigurnost ravnoteže stihova.
Laganost, često bolnog postojanja, i nada, nisu opisivani suvišnim, i nekim, težeg karaktera, riječima. One su slobodne i plutaju bezbrižno po stihovima. Dovode do nekog pokušaja pomirenja savjesti sa sjećanjima, na svojstven način, ostavljajući za sobom trag pun simbolike, iz kojeg se produžava još snažnija i svjetlija linija u gustoj tami, i nju se nikada nije moglo i ne može se i dalje, tako lako slomiti ili iskriviti, jer samo trajanje jednog bića, pored svih okolnosti, pokazuje snagu vedrine koja također donosi darove za bijelu vječnost“ (Ljubavni darovi).

Jagoda Kljaic[1]

Jagoda Kljaić diplomirani je politolog, s višegodišnjim stažem u novinarstvu (novinarka u Vjesniku Željezare Sisak, urednica lista Novi Zagreb). Piše kratke priče, eseje i poeziju, te povremeno radi lekturu i korekturu knjiga. Zastupljena u desetak zbornika proze i poezije, a pjesme su joj objavljene u časopisima u Sloveniji i Poljskoj. Osvojila je prvu nagradu na natječaju za kratku priču tjednika Kronika Požeško-slavonska u 2011. godini. Sudionik je četvrtog Međunarodnog festivala književnosti u Rijeci, 2011., gdje je predstavljena sa pet pjesama. U 2012.godini objavljena je joj je zbirka kratkih priča – zapisa o rodnom gradu, s naslovom Pjesma za korzo – Glinski spomenar (Plejada, Zagreb). Kratke priče i kolumne objavljuje na nekoliko internet portala. Živi u Glini.

 

Scroll To Top