Početna / Događanja / 4.11.2017. Predstava za djecu : MARKO KRALJEVIĆ- OD PREDAVANJA DO REPOVANJA
4.11.2017. Predstava za djecu : MARKO KRALJEVIĆ- OD PREDAVANJA DO REPOVANJA

4.11.2017. Predstava za djecu : MARKO KRALJEVIĆ- OD PREDAVANJA DO REPOVANJA

 

 

Predstava Dečijeg kulturnog centra iz Beograda „Marko Kraljević – od predanja do repovanja“ 3. i 4. novembra će gostovati u Hrvatskoj, i to u Krnjaku i Zagrebu. Gostovanje se održava u organizaciji i zahvaljujući podršci Mitropolije zagrebačko-ljubljanske Srpske pravoslavne crkve, Srpskog narodnog vijeća, te Ambasade Republike Srbije u Hrvatskoj i Uprave za dijasporu Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Predstava će u petak, 3.11.2017. u 16 sati, biti izvedena u Krnjaku, a zatim u subotu, 4.11.2017. u 14 sati, u Zagrebu, u Srpskoj pravoslavnoj opštoj gimnaziji „Kantakuzina Katarina Branković“.

Ova interaktivna predstava, namenjena mlađim osnovcima, ima za cilj da podigne svest o srpskoj tradiciji i kulturi, da razvije znanja, vrednosti i stavove prema nematerijalnoj kulturnoj baštini.

U želji da deci približimo epsku poeziju, zastupljenu u školskoj lektiri, kazivanje u desetercu, transponovano je u dramsku igru koja ruši kliše da se epska poezija govori samo uz gusle. Akteri predstave pokušavaju da nađu pismo koje je ljuba Anđelija poslala Marku, a koje je ukrala ljubomorna Vila.

Kroz ovu naizgled jednostavnu priču realizovan je kompletan ciklus pesama o Kraljević Marku, a na sceni se pojavljuju svi bitni likovi kao što su: Majka Jevrosima, Vila, Šarac, Marko i dva tinejdžera koji su greškom pokrenuli kalendar koji ih vraća u prošlost, u XIV vek. Oni svojim potpuno novim načinom shvatanja epske poezije, unose sukob i tačke prožimanja dva naizgled nespojiva sveta.

Poruke o čovečnosti, častoljublju, poštovanju starijih, hrabrosti, požrtvovanosti, junaštvu, posredovane deci na izuzetno primeren način, čine suštinu predstave i objašnjavaju deci njihovo univerzalno značenje.

 

izvor: P-Portal 

Scroll To Top