Početna / Događanja / Otvorena izložba slika Miloša Popovića
Otvorena izložba slika Miloša Popovića

Otvorena izložba slika Miloša Popovića

U četvrtak, 1.12.2016., u 12.00 sati, u dvorani biblioteke, otvorna je  izložba slika Miloša Popovića.

Autorica izložbe je Ljiljana Vukašinović, dipl. etnolog i historičar umjetnosti

Izložene slike su iz privatne likovne zbirke Pohižek, te familija Sekulić i Daskalović

 

MILOŠ POPOVIĆ bio je sjajan slikar i likovni pedagog te veliki prijatelj SKD-a ‘Prosvjeta’ u kojem je organizirao brojne izložbe i likovne kolonije, rečeno je na otvorenju izložbe radova nedavno preminulog slikara upriličenom 1. decembra u prostorijama biblioteke ‘Prosvjete’ u Zagrebu.

– Popović je posjedovao iskonsku lakoću stvaranja, ali je i pored velikog broja slika koje je napravio iza sebe ostavio malo tragova o vlastitom radu i izlagačkim aktivnostima. Tražeći inspiraciju u direktnom promatranju svijeta oko sebe, u svom je stvaralaštvu, dugom 40-ak godina, ostao vjeran figurativnom izrazu – kazala je na otvorenju Ljiljana Vukašinović iz ‘Prosvjete’.

Zasluge za ovu izložbu ima kolekcionar Stjepan Pohižek, koji je sakupio više Popovićevih slika, kao i vlasnici pojedinih radova koji su ih privremeno ustupili za izložbu. Bivši voditelj biblioteke Velimir Sekulić evocirao je uspomene na dugogodišnju uspješnu suradnju s Popovićem.

– Upoznao nas je jedan posjetilac biblioteke, a kako sam tada bio predsjednik zagrebačkog pododbora, razgovarao sam s njim o osnivanju likovne sekcije koja je zahvaljujući njegovom entuzijazmu vrlo brzo počela s radom i okupila veći broj članova. Miloš je bio vrstan pedagog, za što je i dobio priznanja, pa nikad nikog nije obeshrabrivao; ako je slika bila loša, rekao je da je pošteno urađena – objasnio je Sekulić.

Naglasio je da je Popović, s kojima je bio na brojnim likovnim kolonijama ‘Prosvjete’, preferirao temperu i da u njegovim radovima dominiraju pejzaži i gradske vedute, među njima i rodnog Zagreba, dok je s druge strane napravio tek nekoliko aktova.

– Volio je prirodu, a pogotovo prigorje, pa je i u jednoj od tamošnjih šuma lani naslikao svoju posljednju sliku prije negoli je zbog bolesti izgubio vid, što je za slikara nešto najstravičnije što mu se može dogoditi – rekao je Sekulić.

Izložba je otvorena do 17. decembra, a njenom otovrenju prisustvovao je veliki broj Popovićevih prijatelja, članova njegove sekcije i ljubitelja umjetnosti. Podsjetimo, Miloš Popović rođen je 1. novembra 1938. u Zagrebu, gdje je završio Akademiju likovnih umjetnosti. Radni vijek proveo je kao profesor likovnog u zagrebačkim školama. Umro je 6. septembra ove godine.

Nenad Jovanović

izvor: Portal Novosti

foto: Jovica Drobnjak

 

Scroll To Top