Početna / Aktualno / 67. MEĐUNARODNI SAJAM KNJIGA U BEOGRADU
67. MEĐUNARODNI SAJAM KNJIGA U BEOGRADU

67. MEĐUNARODNI SAJAM KNJIGA U BEOGRADU

 

67. међународни сајам књига у Београду почиње у суботу, 19. октобра и траје до недјеље, 27. октобра 2024.

Овогодишњи почасни гост сајма је Република Куба,

а слоган сајма гласи РЕЧ ЈЕ СЛОБОДНА – EL DISCURSO ES LIBRE!

 

СКД “Просвјета” и ове године учествује на Сајму. Уз стара издања представиће и неколико нових:

 

 

Како бисмо избегли пуко набрајање поглавља, акценат можемо ставити на чињеницу да је Савковић побројао све догађаје од почетка већих миграција из Османске царевине у Хабзбуршку монархију од 1530-их, потом оснивање саме Границе, велике пограничне сукобе, Влашке статуте 1630, тежак положај граничара увек стављајући места за социјалне и економске теме.

проф. др Горан Васин

 

Након дугог лежања у Архиву Југославије, свјетло јавности угледао је рукопис из оставштине Адама Прибићевића, биографије брата Светозара. Сјећања актера на политички живот у завршном периоду Двојне монархије и у Краљевини Југославији.
Књигу је приредила др Софија Божић

 


Хтео сам да кажем да се у корену већине текстова, и огледа и приказа и цртица, налазе писма писаца “с обе обале” и да сам од тих писама , попут свих радозналих читалаца, кренуо у тражење преписке.
Не знам да ли сам, макар на тренутак стигао до преписке, али до прецизног поднаслова, очито, нисам дошао.

 


“Приче уз ватру” Александра Тутуша порастају до свог наслова. То су приче за које нам се док их читамо учини да их слушамо. Глас Тутушев овдје је глас рођеног приповједача. Иако су приче временски раздвојене вијековима, на чудан начинчине цјелину – цјелину једног народног и језичког, свеживотног искуства.”
Мухарем Баздуљ

 


Добре писце памтимо на различите начине. Јаков Игњатовић је био велемајстор у портретисању својих незаборавних јунака. Срето Батрановић је мајстор да исприча приче које се не заборављају.
Увјерени смо да ће ова збирка од четрдесетак прича Сретае Батрановића остати за незаборав и наћи мјесто које заслужује у српској књижевности.
Ђорђе Нешић

 

 

 

Штанд СКД “ПРОСВЈЕТА” налази се у хали 1, на истом мјесту као и претходних година.

Scroll To Top