Početna / Događanja / 7.12.2022. književna tribina: HRONIKA PREOKRETA MUHAREMA BAZDULJA
7.12.2022. književna tribina: HRONIKA PREOKRETA MUHAREMA BAZDULJA

7.12.2022. književna tribina: HRONIKA PREOKRETA MUHAREMA BAZDULJA

Tribina posvećena književnom stvaralaštvu Muharema Bazdulja, s naglaskom na njegovu novu knjigu Hronika preokreta, održaće se u srijedu, 7. decembra 2022. s početkom u 18:00 sati u dvorani biblioteke (Preradovićeva 18/1). Na tribini će govoriti književnik Đorđe Matić i  autor. Razgovor će moderirati Čedomir Višnjić.

 “Unutar postjugoslovenskog kolumnističkog i žurnalističkog krajolika, Muharem Bazdulj je figura bez presedana i pandana, možda i jedini autor, koji se pojavio nakon raspada Jugoslavije, a da je široko prepoznatljiv na celom prostoru na kojem se piše i govori bosanskim, crnogorskim, hrvatskim i srpskim jezikom. 
…”                                                                                                                                                                                                                                                                       Branko Milanović 
                                                                                                                                                                                                                                                                                           
Muharem Bazdulj (Travnik, 1977.) pisac je, novinar i prevodilac. Objavio je petnaestak knjiga proze i esejistike među kojima su zbirke priča Druga knjiga (2000), Čarolija (2008) i Jeres nominalizma (2014) te romani Koncert (2003) Sjetva soli (2010) i April na Vlašiću (2011). Za Drugu knjigu dobio je nagradu Soros fondacije za najbolju knjigu priča u Bosni i Hercegovini. Knjige su mu prevedene na engleski, njemački i poljski, a pojedine priče i eseji na još petnaestak jezika. Piše za beogradsku Politiku i zagrebačku Prosvjetu (časopis SKD “Prosvjeta”) kao i za Portal Oko RTS-a. Godine 2013. dobio je nagradu Društva novinara BiH za najboljeg novinara u kategoriji tiskanih medija, a 2014. nagradu Stanislav Staša Marinković beogradskog dnevnika Danas za istraživačko novinarstvo i novinarsku hrabrost kao i nagradu “Bogdan Tirnanić” Udruženja novinara Srbije za najbolji komentar. Također prevodi s engleskog jezika, a između ostalog preveo je knjigu izabranih pjesama Williama Butlera Yeatsa i biografsku knjigu Marka Thompsona o Danilu Kišu Izvod iz knjige rođenih.
Živi u Beogradu.
Ðorđe Matić (Zagreb, 1970), pjesnik,esejist, muzički kritičar.
Objavljivao u brojnim časopisima s područja bivše Jugoslavije. Stalni je suradnik tjednika Vreme i časopisa Prosvjeta.
Objavio je petnaestak knjiga poezije i proze među kojima roman Niotkuda s ljubavlju u izdanju Naklade Ljevak i knjigu eseja Historija i savremenici u izdanju SKD “Prosvjeta”.
Živi u Poreču.
Čedomir Višnjić (Ogulin, 1960) istoričar, publicista, urednik izdavaštva SKD “Prosvjeta”. Objavio desetak knjiga proze.
Živi u Zagrebu.
Autor naslovne fotografije: Nebojša Mandić.

Program Književna tribina: Muharem Bazdulj sufinanciraju Srpsko narodno vijeće i Ministarstvo kulture i medija RH.

 

See less
Scroll To Top