Početna / Događanja / НАСТАВА СРПСКОГ ЈЕЗИКА И КУЛТУРЕ (модел Ц) ПОЧЕЛА У ЗАГРЕБУ
НАСТАВА СРПСКОГ ЈЕЗИКА И КУЛТУРЕ (модел Ц) ПОЧЕЛА У ЗАГРЕБУ

НАСТАВА СРПСКОГ ЈЕЗИКА И КУЛТУРЕ (модел Ц) ПОЧЕЛА У ЗАГРЕБУ

Први пут након тридесет година загребачки ђаци имају могућност учења српског језика и ћириличног писма у основним школама

У  Загребу је у суботу, 15. јануара 2022. године, почела настава Српског језика и културе (модел Ц) за основношколце с подручја Града Загреба у Основној школи Ивана Гундулића, у двије образовне групе, односно за предметну и разредну наставу, и одвијаће се два пута тједно, односно суботом и једним даном у тједну (уз договор с родитељима).

За сада, настава се одржава само у Основној школи Ивана Гундулића, а по потреби организираће се у више загребачких основних школа.

Наставу изводи професорица српског језика и књижевности Валентина Пипинић. 

Ријечи добродошлице и подршке присутним ученицима упутио је представник Министарства знаности и образовања РХ које је и дало сугласност за овај програм, представница  уреда за образовање Града Загреба, који је подржао овај програм те у име организатора и носиоца овог програма, Српског културног друштва “Просвјета”,  његов извршни секрeтар за образовање који је ученицима подијелио комплете уџбеника.

За родитеље и узванике СКД ”Просвјета” припремила је дружење у просторијама Централне библиотеке Срба у РХ којем су се након наставе придружили професорица и ученици.

Први утисци ученика су више него добри!

На наставу се може пријавити током школске године. Наставни предмет Српски језик и култура (модел ц), као и сви други изборни предмети, се оцјењује, а оцјена се уписује у школску (педагошку) документацију.

За више информација о самом програму и начину извођења ове наставе, као и пријаве на исту можете се јавити Мирку Марковићу (извршном секретару за образовање СКД “Просвјета”) путем електронске поште mirko.markovic@prosvjeta.hr   или тел: 099/516 03 09.

Добродошла су сва  дјеца која су заитереисиранана да на занимљив и креативан начин научите српски језик и ћирилично писмо, као и да упознају  богату културу српског народа.

Prvi put nakon trideset godina zagrebački đaci imaju mogućnost učenja srpskog jezika i ćiriličnog pisma u osnovnim školama

U Zagrebu je u subotu, 15. januara 2022. godine, počela nastava Srpskog jezika i kulture (model C) za zagrebačke osnovnoškolce u Osnovnoj školi Ivana Gundulića. Nastava je organizirana u dvije obrazovne grupe, odnosno za predmetnu i razrednu nastavu, i odvijaće se dva puta tjedno, odnosno subotom i jednim danom u tjednu (uz dogovor s roditeljima).

Za sada, nastava se održava samo u Osnovnoj školi Ivana Gundulića, a po potrebi organiziraće se u više zagrebačkih osnovnih škola.

Nastavu izvodi profesorica srpskog jezika i književnosti Valentina Pipinić.

Riječi dobrodošlice i podrške prisutnim učenicima uputio je predstavnik Ministarstva znanosti i obrazovanja RH koje je i dalo suglasnost za ovaj program, predstavnica ureda za obrazovanje Grada Zagreba, koji je podržao ovaj program te u ime organizatora i nosioca ovog programa, Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta”, njegov izvršni sekretar za obrazovanje koji je učenicima podijelio komplete udžbenika.

Za roditelje i uzvanike SKD ”Prosvjeta” pripremila je druženje u prostorijama Centralne biblioteke Srba u RH kojem su se nakon nastave pridružili profesorica i učenici.

Prvi utisci učenika su više nego dobri!

Na nastavu se može prijaviti tokom školske godine. Nastavni predmet Srpski jezik i kultura (model c) se ocjenjuje, a ocjena se upisuje u školsku (pedagošku) dokumentaciju.

Za više informacija o samom programu i načinu izvođenja ove nastave, kao i prijave na istu, možete se javiti Mirku Markoviću (izvršnom sekretaru za obrazovanje SKD “Prosvjeta” putem elektronske pošte mirko.markovic@prosvjeta.hr ili tel: 099/516 03 09.

Dobrodošla su sva djeca koja su zaitereisirana da na zanimljiv i kreativan način naučite srpski jezik i ćirilično pismo, kao i da upoznaju bogatu kulturu srpskog naroda.

 

 

 

Scroll To Top