Početna / Aktualno / Роман Стеве Грабовца добитник награде “Владан Десница”
Роман Стеве Грабовца добитник награде “Владан Десница”

Роман Стеве Грабовца добитник награде “Владан Десница”

Добитник Награде „Владан Десница“ за најбољи роман 2023. године је књига „Послије забаве“ аутора Стеве Грабовца у издању ИК Имприматур. Награду додјељује Народна библиотека Србије. Ово је једина књижевна награда у Србији коју писци додељују писцима. У жирију је девет писаца, председник је Душан Ковачевић, а чланови Љубица Арсић, Мирјана Митровић, Милисав Савић, Горан Гоцић, Ђорђе Писарев, Вуле Журић, Мирко Демић и Енес Халиловић. Награда „Владан Десница“ установљена је 2022. године на иницијативу управника Народне библиотеке Србије др Владимира Пиштала.

О роману:
„Послије забаве“ је вешто писана књига, доброг ритма и сложене структуре. Радња тече брзином која одговара мојим читалачким навикама. Бави се неким мени блиским темама као што су однос оца и сина, живот у малом провинцијском граду, одрастање и разочараност у живот, људе и себе самог.
Радња се врти око монструозног, непојмљивог злочина који се догодио током ратова 90-их година прошлог века. Тај рат и тај злочин прекинули су животе протагониста ове књиге на буквални и метафорички начин. Оставили су их у лавиринтима босанског лимба да као уклети круже без наде, сна и спокоја. Роман је велики и моћан – ваља као мутна Сава на чијим обалама се радња дешава. Има пуно рукаваца који су ме, у складу са мојим преференцијама, привукли истом снагом као главни ток.
На једном месту, при крају романа, спомиње се Марк Ланеган. Кад сам угледао то име све се некако сложило у мојој глави. Овај роман је као нека Ланеганова песма или албум. Тежак, мрачан, безнадежан баш као што је и живот на овим балканским просторима. Блатњава вода из Ланеганове песме „Блеединг муддy wатер“ тече страницама ове књиге. Дави, гуши и убија сваку наду, плави сваку стазу која води ка некаквом смислу. Жикица Симић (Око, РТС)

О награђеном аутору:
Стево Грабовац рођен је 9.11.1978. у Славонском Броду. Основну и средњу школу завршио је у Босанском Броду. Студирао је на Технолошком факултету у Бања Луци.
Објавио је књиге: „Станица непостојећих возова“ (2007, Босански Брод) – збирка пјесама, „Мулат албино комарац“ (2019, Имприматур, Бања Лука) – роман, најужи избор за НИН – ову награду 2020, награда „Шушњар“, „Послије забаве“ (2023, Имприматур, Бања Лука) – роман, НИН – ова награда за роман године 2024. Живи и ради у Бања Луци.

Изворhttps://nb.rs/ , https://www.nin.rs/

У ужем избору за награду био је и роман „Медузе живе заувек док их не ухвате“ Нађе Петровић (Геопоетика, 2023).
Обје књиге су у библиотеци и доступне за читање.
Г.Б.

Scroll To Top