Početna / Događanja / ПОВЕЉА БИБЛИОТЕЦИ
ПОВЕЉА БИБЛИОТЕЦИ

ПОВЕЉА БИБЛИОТЕЦИ

На свечаној скупштини СКД “Просвјета” одржаној 10. маја 2014. у поводу обиљежавања седамдесете годишњице Друштва, нашој Библиотеци је додијељена Повеља Милан Радека за изузетан допринос развоју културе Срба у Хрватској.

Образложење Главног одбора СКД “Просвјета” за додјелу Повеље:

Библиотека Српског културног друштва “Просвјета” отворена је за јавност 4. Јануара 1949. Године. Створена је од прикупљених остатака наших епархијских библиотека и бројила је око 40000 свезака. Расформирана почетком 50-их, обновљена је 1996. Године као чланица мреже мањинских књижница Републике Хрватске, једина која није дио неке народне књижнице, већ ради у склопу нашег Друштва. Данас броји 25000 свезака и преко 1000 редовних чланова. Ове историјско техничке чињенице само су увод у аргументе за наше данашње истицање ове Просвјетине установе. Наша библиотека је у овом тренутку јасно видљива тачка на културној карти Загреба и центар културног живота Срба у том граду. У физичком смислу то је мјесто у којем раде све секције нашег пододбора; глумци, пјевачи, сликари; то је дворана у којој је предавао и трибине држао значајан дио српске књижевне и интелектуалне сцене. Ријеч је о добро снабдјевеној, стручно утемељеној и од самог почетка са љубављу вођеној библиотеци. Њен наглашен значај и улога извиру из самог имена нашег Друштва.

DSC_9321

Библиотека се захваљује свима који су допринијели у реализацији и остваривају њезиних програма; Министарству културе Републике Хрватске, Народној библиотеци Србије, Амбасади Републике Србије у Хрватској,  Граду Загребу и Вијећу српске националне мањине Града Загреба.

Scroll To Top