Početna / Događanja / Одржана Светосавска академија 2016.
Одржана Светосавска академија 2016.

Одржана Светосавска академија 2016.

 

Светосавска Академија је одржана у организацији СКД Просвјета из Загреба у петак, 29. јануара 2016. године у Хрватском глазбеном заводу, најстаријој музичкој установи у Хрватској. Словом о Светом Сави окупљенима се обратио Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански господин др Порфирије.

– Радујем се што смо се и ове године, на овакав начин окупили да обележимо дан Светог Саве, да у радости прославимо његово име и да се опет изнова надахнемо његовим ликом и подсетимо који је наш пут којим треба да идемо, рекао је Митрополит и истакао да је Свети Сава светитељ Божији. Сваки пут када прослављамо њега ми прослављамо Бога живога јер је сваки светитељ Богом прослављен. Свети Сава је свој живот претворио у живо јеванђеље и у реализовану заповест Божију о љубави. Он управо по љубави припада свим људима, а сви људи су по љубави његови људи. Светитељи су оно што је нама људима потребно. Светитељи су потребни свету.

Светосавску бесједу је одржао господин Чедомир Вишњић, предсједник СКД Просвјета говорећи о односу памћења и заборава у култури и истакао да смо ми, Срби у Хрватској, током XX вијека скупо плаћали сваку слабост и сваки осјећај снаге, сваки заборав и свако злопамћење.

У умјетничком дијелу програма наступио је мјешовити београдски хор Алилуиа предвођен диригентицом Милицом Радивојевић. Хор је извео низ православних духовних композиција српских, грчких и руских аутора на одушевљење присутне публике.

Академији је присуствовала амбасадорка Републике Србије у Загребу Мира Николић.

извор: http://www.mitropolija-zagrebacka.org/

autor fotografija: Jovica Drobnjak

Svetosavska_akademija_plakat 2016-2-мало

Scroll To Top