Početna / Događanja / prof. dr Zoran Paunović : HAMLET kao politička i psihološka drama
prof. dr Zoran Paunović : HAMLET kao politička i psihološka drama

prof. dr Zoran Paunović : HAMLET kao politička i psihološka drama

U prostorima biblioteke, u utorak 22. aprila 2014. godine u 19 sati održano je predavanje doktora književnih nauka Zorana Paunovića, profesora na Univerzitetima u Beogradu i Novom Sadu. Tema predavanja, povodom 450. godišnjice rođenja pjesnika Williama Shakespearea, bila je Hamlet kao politička i psihološka drama.

Profesor je okupljenoj publici ponudio interpretaciju popularne elizabetanske drame u jednom nešto drugačijem svjetlu. Vječito pitanje biti ili ne biti prikazano je kao pitanje bez odgovora, kavih je i danas mnogo. Upravo aktualizacija drame u današnjem vremenu bila je glavna ideja ovoga predavanja. Politička, ali i obiteljska previranja, borbe za vlast, i niski udarci, kako smo čuli, nisu se mnogo izmjenili od početka 17. stoljeća kada je drama napisana do danas.

Psihološki aspekt Hamleta etički interpretira pitanje krvne osvete koju se glavni junak  sprema počiniti. Etička nepodudarnost između Ofelijine ljubavi prema Hamletu, Hamletova glumljenog ludila i želje za osvetom, duha Hamletova oca, te njegova ubojice Klaudija, samo je mikroprikaz etičke nepodudarnosti u kojem se nalazila Engleska tada u 17., a svijet danas u 21. stoljeću.

Profesor Zoran Paunović, inače stručnjak za modernu britansku i američku književnost, svojim je predavanjem do samog kraja držao u napetosti i one koji o Hamletu znaju mnogo, kao i one koji znaju malo manje, nakon čega je program nastavljen kratkim druženjem.

Vanja Marković

                               

 

Isječak iz radio emisije Multikultura Hrvatskog radija:

Scroll To Top