Početna / Događanja / Završen 3. Festival dječje ilustracije
Završen 3. Festival dječje ilustracije

Završen 3. Festival dječje ilustracije

Biblioteka je treću godinu za redom uspješno realizirala manifestaciju Festival dječje ilustracije. Potreba za ovakvom manifestacijom javila se nakon niza godina organiziranja događaja za odrasle. Želja je bila obratiti se najmlađoj populaciji sa nekim zanimljivim programom. Pri tome se htjela potaknuti dječja kreativnost, maštovitost i originalnost u izražavanju. Festival dječje ilustracije je objedinio sve zamišljeno. Tema se određuje prema djelima nekog srpskog književnika koji se za svaku godinu pomno bira, jer uz značaj u srpskoj kulturi njihova djela trebaju biti i dostupna učenicima. Kroz djela djecu potičemo na čitanje, likovno izražavanje ali i upoznavanje svoje kulture. Učesnici Festivala trebaju pročitati po želji odabrano djelo, potom zamisliti scene ili lik/ove iz pročitanog i prenijeti to na papir u obliku ilustracije. Svoje radove trebaju poslati na adresu biblioteke. Stručni žiri odabire najuspješnije radove. Završni dio Festivala je otvaranje izložbe odabranih radova i nagrađivanje onih najuspješnijih.

Festival je namijenjen  svim učenicima osnovnoškolskog uzrasta, a najčešće se odazivaju učenici koji pohađaju srpski jezik kao oblik dodatne nastave u svojoj školi (po modelima A, B ili C) Neizostavno, posrednici između natječaja i učenika su učitelji srpskoj jezika i nastavnici likovne kulture.

Ovogodišnji poziv/natječaj je objavljen na nekoliko web stranica naše zajednice, u časopisima Prosvjeta i Bijela pčela, u tjedniku Novosti i na radio stanici Slavonski Brod. Natječaj je raspisan 23.9. 2019. i bio je otvoren do 20.10.2019.

Tema ovogodišnjeg Festivala bila su djela poznatog srpskog pisca za djecu Ljubivoja Ršumovića. Učesnici su trebali zadovoljiti osnovna pravila natječaja: tema ilustracije mogla je biti iz bilo kojeg djela za djecu iz opusa Ljubivoja Ršumovića prikazana na način kako ih  djeca zamišljaju,  izbor tehnike rada bio je slobodan i radovi su trebali biti rađeni  samostalno. Posebno se nagrađivala dječja originalnost. Kako smo i očekivali književnost Ljubivoja Ršumovića bila je inspirativna. Stihovi su mu bogati rimom, pošalicama i duhovitošću što su djeca vrlo uspješno prenijela i na papir.  Djeca su koristila različite likovne tehnike, a najčešće Ršumovićeve pjesme za ilustraciju bile su Deca mogu da polete, Deca su ukras sveta, Deset ljutih gusara i Lepa Kata.

Likovne tehnike

 

Svaka godina bilježi porast broja sudionika. Tako je ove godine prispjelo je 146 radova iz različitih gradova i sela Hrvatske i nekoliko radova iz Republike Srbije, čime je  „mali Festival“ dobio i međunarodni karakter. Najuspješniji radovi su podijeljeni u osam kategorija (od 1. do 8. razreda), te rangirani  sa  1.,2. i 3. mjestom. Ukupno su nagrađena 24 učenika. Učenici najboljih radova nagrađeni su pohvalnicom, knjigom Ljubivoja Ršumovića i bogatim priborom za slikanje.

Žiri su činili Borivoj Dovniković Bordo (predsjedavajući član), Snježana Čiča i Maja Matić. Ponosni smo što je Bordo, istaknuti ilustrator i karikaturist, jedan od doajena Zagrebačke škole animiranog filma svojim stručnim vrednovanjem radova sudjelovao na Festivalu.

Žiri i organizatori

 

U malim, najčešće seoskim, sredinama za djecu ovakav oblik „kulturnog kontakta“ sa djecom iz ostalih dijelova Hrvatske je zanimljiv, poticajan i motivirajući.  Ono što dosadašnje materijalne mogućnosti  manifestacije nisu omogućavale su okupljanje i nagrađivanje djece u samoj biblioteci na otvaranju izložbe njihovih radova. Od ove, treće godine, u organizaciji Festivala Biblioteci se pridružio i Centar za obrazovanje „Sava Mrkalj“ – SKD Prosvjeta kojeg vodi Maja Matić. To je za Festival značilo i povećanje financijskih sredstava i realizaciju krajnje ideje oko dolaska djece u biblioteku. Djeca nagrađenih radova su ovaj put mogla lično preuzeti nagrade, prisustvovati otvorenju izložbe i međusobno se upoznati i družiti. Tako manifestacija koja je pokrenuta sa skromnim sredstvima ali sa velikim idejama i entuzijazmom postaje značajan događaj biblioteke i Društva.

Na izložbi je izloženo oko 70-tak radova i uz nju je štampan katalog. Program dodjele nagrada i otvorenje izložbe obogatila je i predstava i radionica za djecu Bilo jednom jedno sunce u izvođenju Svetlane Patafte i Krešimira Fijačka. Predstava je iz repertoara umjetničke organizacije Teatar PUNA KUĆA čija je voditeljica glumica i dramska pedagoginja Svetlana Patafta.

 

Financijeri ovogodišnje manifestacije bili su Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije – Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske.

Biblioteka će nastojati organizirati Festival i narednih godina sa novim temama iz bogatog srpskog kulturnog naslijeđa.

(Tok i realizacija dosadašnjih festivala mogu se vidjeti u arhivi događanja na našim web stranicama.)

Tekst: Goranka Buljan

Foto izvor: Nenad Jovanović i Vanja Višnjić

Nagrađeni učenici iz Osnovne škole Dvor koji nisu bili na dodjeli nagrada: http://os-dvor.skole.hr/?news_id=1689#mod_news

 

Scroll To Top