Početna / Preporuke za čitanje / Simo Mraović : KONSTANTIN BOGOBOJAZNI manjinski roman – NOVO dopunjeno izdanje SKD “PROSVJETA”
Simo Mraović : KONSTANTIN BOGOBOJAZNI manjinski roman – NOVO dopunjeno izdanje SKD “PROSVJETA”

Simo Mraović : KONSTANTIN BOGOBOJAZNI manjinski roman – NOVO dopunjeno izdanje SKD “PROSVJETA”

 

SKD “Prosvjeta” je objavila u okviru svoje Male plave biblioteke novo izdanje romana  Sime Mraovića KONSTANTIN BOGOBOJAZNI : manjinski roman. Ovo izdanje je dopunjeno i Siminom nedovršenim djelom DOKTOR BIBLIJE. 

 

Iz UVODA/POGOVORA

……

Ovaj roman briljantna je i neočekivana autorefleksija jednoga duboko uplašenog i poniženog čovjeka. Neočekivana zato što takav strah sasvim rijetko podrazumijeva autorefleksiju. Pišući o Konstantinu, Simo piše o sebi, premda on, možda, i nije Konstantin. Pritom, on hini, ili možda ne hini, kako nije do kraja svjestan što mu se to događa. Pravi se da nije do kraja objaviješten o tome da je Srbin, niti zna što to ustvari znači biti Srbin i kakve posljedice takvo bivanje na čovjeka osjeća, a sav njegov strah, kao i sva mimikrija koja iz tog straha izvire, tiču se toga što je Srbin. U Konstantinovom slučaju, i u slučaju moga mrtvog druga Sime Mraovića, svo je srpstvo, sav je nacionalni osjećaj u strahu i nelagodi. Izvan toga nema drugog. Biti Srbin znači biti čovjek u strahu, koji ima neprestanu potrebu da ljudima oko sebe govori kako on zapravo i nije Srbin, ili – ako to ne žele prihvatiti, a ne žele, jer svakom treba njegov Srbin, te ga se neće lako odreći – onda je on neki sasvim izuzetni Srbin, neki kljunaš čudnovati.

……

                                          Miljenko Jergović

Scroll To Top