Početna / Događanja / Online ZKD forum – O čemu govorimo kad govorimo o e-knjigama?
Online ZKD forum – O čemu govorimo kad govorimo o e-knjigama?

Online ZKD forum – O čemu govorimo kad govorimo o e-knjigama?

U srijedu, 28.4.2021., održan je Forum Zagrebačkog knjižničarskog društva s temom Kroz online pustinju i prašumu: O čemu govorimo kada govorimo o e-knjigama?
Izlaganja je priredilo nekoliko kolegica govoreći o izazovima, problemima i dobroj praksi u “poslovanju” s e-knjigom. Najimpresivniju platformu digitalne knjižnice (sa cjelokupnom elektronskom građom) predstavila je Liana Diković, a riječ je o digitalnoj talijanskoj knjižnici na mreži. Saznali smo da je u Hrvatskoj još uvijek mali broj izdavača e-knjiga, te je i ponuda oskudna. Kroz CARNET-ov projekt e-škole, osmišljen je i portal e-lektire koji učenicima nudi e-knjige obogaćene multimedijalnim i interaktivnim sadržajem.
Kao što smo i znali, postoje brojne prednosti i nedostaci koji se mogu uspoređivati između štampane i e-knjige. U bibliotekarskom smislu, e-knjiga u odnosu na štampano izdanje ne može postati vlasništvo biblioteke, već se kupuju licence za njezino koristenje (kupuje se broj posudbi …), dok je štampano izdanje vlasništvo biblioteke na neograničeno vrijeme. Biblioteke poslovanje obavljaju preko posredničkih platformi/agencija, a time se i stvaraju dva troška (platforma i licenca). Stručna obrada e-građe iziskuje i jasno definiranje u pravilnicima i standardima. Idealno rješenje za ujednačavanje pravila poslovanja (nabave, obrade, posudbe …) bio bi razvoj jedinstvene nacionalne platforme za posudbu e-knjiga za sve vrsta knjižnica na koji je podsjetila Nadia Bulžeta iz Gradske knižnice i čitaonice Pula.

G.B.

Scroll To Top