Početna / Događanja / Održano druženje s književnikom Dragom Kekanovićem
Održano druženje s književnikom Dragom Kekanovićem

Održano druženje s književnikom Dragom Kekanovićem

 

 

Dugoočekivani razgovor o književnom stvaralaštvu jednog od naših najboljih savremenih knjževnika Dragom Kekanovićem održan je juče, 31.marta 2022., u našoj biblioteci.

Povod za ovaj razgovor i kasnije druženje je Kekanovićev roman Privrženost – prvi dobitnik “Beogradskog pobednika”, novoustanovljene nagrade Biblioteke grada Beograda za najbolji roman godine.

  

S Dragom Kekanovićem su razgovarali i o njegovom stvaralaštvu govorili njegovi dugogodišnji prijatelji prof. dr Dušan Marinković i Čedomir Višnjić.

Višnjić je prisutne podsjetio na činjenicu da je Drago Kekanović jedan od onih koji su učestvovali u obnovi rada SKD “Prosvjeta” početkom devedesetih godina prošlog stoljeća. Ukazao je na to da je nakon romana Američki sladoled i Panonski diptih ovo treći roman Drage Kekanovića koji je objavljen u izdanju našeg društva. Osvrnuo se i na samu nagradu izražavajući zadovoljstvo što su mladi srpski književni kritičari prepoznali umjetničku vrijednost djela i nagradu dodijelili upravo autoru koji stvara na srpskom jeziku u Hrvatskoj.

Profesor Marinković dao je stručnu analizu romana Privrženost. Prisutni su saznali koja je tema romana, mjesto i vrijeme radnje, kao i glavni likovi te način na koji je roman koncipiran. Ukazao je na pravu virtuoznost pisca u korištenju više raznih dijalekata s područja koji pokrivaju mjesta radnje ovog romana.

Kekanović je publici rekao da je ovaj roman posvetio svom pok. sinu Aleksandru zahvalivši mu se na pomoći koju mu je pružio u stvaranju ovog romana tako što je preveo više starih dokumenata na savremeni jezik. Za kraj razgovora Kekanović je publici pročitao jedan odlomak iz romana.

Više o ovom događaju možete pročitati ovdje.

 

S.Č.

Scroll To Top