Početna / Događanja / Nova knjiga Čedomira Višnjića promovirana u Beogradu
Nova knjiga Čedomira Višnjića promovirana u Beogradu

Nova knjiga Čedomira Višnjića promovirana u Beogradu

U Beogradu je u ponedjeljak, 25. decembra 2017. predstavljena knjiga “Vreme sporta i razonode: Titina Hrvatska i njeni Srbi 1951.-1971.” autora Čedomira Višnjića. Knjiga koja nudi važan, na dokumentima sazdan dio istine  o hrvatsko-srpskim odnosima u 20. vijeku premijeru je prije nekoliko dana doživjela pred Zagrebačkom publikom, a sinoć je u organizaciji Zavičajnog kluba Kordunaša promociji prisustvovalo dvjestotinjak čitalaca.

U dvorani “Kolarčeva narodnog univerziteta” o knjizi su uz moderiranje Petra Lađevića osim autora govorili prof.dr. Predrag Marković., prof.dr. Aleksandar Popović i dr. Slobodan Selinić.

Nakon uspona u zadnjim decenijama Austro-Ugarske, preživljavanja u Prvom svjetskom ratu, obnovi u Kraljevini Jugoslaviji i ponovnog stradanja u NDH, srpska zajednica se 1945. našla na ledini, s velikim gubicima u stanovništvu, ali i bez elite; učitelja, sveštenika, trgovaca… koji su bili ili pobijeni ili protjerani u Srbiju, dok su se oni koji su bili u partizanima polako udaljavali od naroda – rekao je Višnjić.

Ova knjiga pokazuje da Srbima u Hrvatskoj skoro da nije bilo spasa. Ono što se desilo početkom devedesetih samo je ubrzanje onoga što je sadržano u knjizi, riječi su istoričara prof.dr. Predraga Markovića.  Publiku je upoznao sa rijetko poznatom činjenicom da je u Prvom svjetskom ratu u velikim bitkama na Kajmakčalanu i Dobrudžu najviše stradalih upravo Srba iz Hrvatske. “Vi Srbi iz Hrvatske procentualno ste najviše stradali narod Drugog svjetskog rata, ali to vam niko nije vrednovao. Čak ni Beograd, a pogotovo Zagreb”. kazao je prof. Marković.

Govoreći nadahnuto o knjizi kao, kako je za sebe rekao “prečanski Srbin odnosno Srbin iz Hrvatske” univerzitetski profesor Aleksandar Popović ukazao je na stalnu dilemu srpskih političkih predstavnika u Hrvatskoj.

Ljudi koji su nas predstavljali tih godina bili su pred izborom hoće li biti komunisti iznad svega, a Srbi kada zagusti, kada je potrebno zbog kvote za zaposlenje i raznih procenata – ili će pripadati srpskom nacionalno tijelu prije i iznad svega, a ideološki mogu šta god hoće. Podjela koja je postojala tada na ovaj ili onaj način postoji i danas, a bojim se da će i u godinama koje idu. Dragosavci, Baltići, Stojčevići… Bakarićevi i Brozovi Srbi su izabrali jedan put! Pokazali su nam gdje je stranputica i taj put je odveo Srbe u propast, naglasio je prof. Popović.

Osim poglavlja o političkoj situaciji, knjiga ima i poglavlje o tegobnim preživljavanjem Srpske pravoslavne crkve i Srpskog kulturnog društva Prosvjeta.

“Pored osvjedočenja teškog vremena za opstanak Srba u Hrvatskoj knjiga nas kroz sam naslov  sentimentalno vraća u jedno vrijeme u kojem su se prijenosi utakmica slušali na malim tranzistorima i dok su naša sela, ma kako se teško živjelo, bila puna mladosti i energije”, podsjetio je u ime Kluba Kordunaša i Koalicije izbjegličkih udruženja u Srbiji jedan od organizatora i domaćina Petar Šaula. Sentimentalnost je dodatno pobudilo i nekoliko izvornih pjesama u interpretaciji krajiške vokalne grupe “Drinke”!

izvor : dijelom preuzeto sa internetskih stranica sdss.hr

 

Video isječak iz emisije Oko Magazin Radio-televizije Srbije, emitirane 11. januara 2018. godine:

Scroll To Top