Početna / Događanja / NOĆ KNJIGE 2017.
NOĆ KNJIGE 2017.

NOĆ KNJIGE 2017.

I ove godine se naša biblioteka uključila u manifestaciju Noć knjige koja će se održati 21. (do 24.) aprila 2017. godine.

Program

21. 4. , petak , od 18:00 sati

ESTETIKA I ETIKA KNJIŽEVNOG PREVOĐENJA

Gost predavač je prof. dr Zoran Paunović (Filozofski fakultet, Novi Sad/Filološki fakultet, Beograd)

 

Zoran Paunović, profesor engleske književnosti, esejista i prevodilac, autor je brojnih članaka i ogleda iz oblasti engleske, američke i irske književnosti i popularne kulture. Napisao je studiju o Vladimiru Nabokovu “Gutači blede vatre”, kao i eseje iz anglo-američke književnosti “Istorija, fikcija, mit”, između ostalih o Džordžu Gordonu Bajronu, Robertu Luisu Stivensonu, Don Delilu, Džimu Morisonu, knjigu koja predstavlja izuzetan doprinos srpskoj anglistici i širem razumevanju optike književnih pojava u savremenom svetu. Lucidno i pitko, a teorijski čvrsto utemeljeno, Zoran Paunović otkrio je mnoštvo različitih lica moderne i postmoderne književnosti na engleskom jeziku.  Prvi je preveo “nemogućeg” Džojsovog Uliksa na srpski, ali i dela Džozefa Konrada, Džulijana Barnsa, Vilijama Trevora, Pola Ostera, Peti Smit, Boba Dilana… Za svoj prevodilački rad višestruko je nagrađivan, ali ako ga pitate kako čitati prevod, odgovoriće vam: “Nikako. Čitajte original.” 

izvor: Kaleidoskop

(foto: Jovica Drobnjak)

24. 4. , ponedjeljak, od 10:00 sati

BIBERČE, predstava i kreativna radionica za djecu vrtićkog uzrasta

Predstavu izvodi glumica i dramski pedagog Svetlana Patafta (Zagreb)

 

Svetlana Patafta zvanje akademske glumice stekla je na Umetničkoj akademiji u Novom Sadu. Završila je i studij engleskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. U posljednjih par godina bavi se vrlo fokusirano kazalištem za najmlađe.  Voditeljica je Umjetničke organizacije Teatar PUNA KUĆA. Autorica je i glumica u predstavi za djecu “Boje duge”, nastala 2009. godine u produkciji UdrUge za poticanje razvoja djece i roditelja PUNA KUĆA. Na repertoaru Dječjeg kazališta Dubrava od 2010. do 2014.

Autorica je projekta MULTIKULTUROM DO KVALITETNE KULTURE koji predstavlja priče iz tradicija raznih naroda koji žive na području Hrvatske. Kroz njega su do sada realizirane dvije predstave u kojima glumi i režira: “Biberče”,srpska narodna priča i “Ogledalce, ogledalce…” Ane Đokić po motivima iz priče I. B. Singera i po motivima iz židovske tradicije u produkciji Udurge za poticanje razvoja djece i roditelja PUNA KUĆA.  Druga je na stalnom repertoaru Dječjeg kazališta Dubrava od sezone 2011/12. Redateljica je i glumica u žonglerskoj predstavi za djecu i odrasle: “Bilo jednom jedno sunce”.

Dramskom pedagogijom se bavi od 2002. godine.

Članica je HDDU (Hrvatskog društva dramskih umjetnika) i ASSITEJ-a (Udruga hrvatskih profesionalnih kazališta za djecu i mlade).

(foto: Jovica Drobnjak)

 

21. – 28. aprila 2017. , 9:00-17:00

ZA SVAKOG PONEŠTO, povoljno nudimo otpisane knjige 

 

 

 

 

 

 

 

Scroll To Top