Početna / Događanja / Kultura na daljinu
Kultura na daljinu

Kultura na daljinu

Dragi korisnici,

predlažemo vam zanimljive kulturne sadržaje koji su dostupni online i koji vam mogu kvalitetno ispuniti ovo vrijeme boravka u kući;

MUZEJI

Domaći i svjetski muzeji i galerije omogućili su virtualne ture svojih stalnih postavki kao i druge sadržaje. Od domaćih to su učinili: Galerija Matice srpskeNarodni muzej Srbije, Narodni muzej Vojvodine , Galerija Milene Pavlović Barili, Muzej Srpske pravoslavne crkve  u Beogradu, Etnografski muzej u Zagrebu, Arheološki muzej Istre . Virtualne šetnje izložbama i postavima nude i zagrebački Muzej Mimara  i Muzej za umjetnost i obrt  a na svojim društvenim mrežama redovito objavljuju zanimljivosti o radovima iz svojih zbirki, kao i kvizove i druge sadržaje.

Google je sklopio suradnju sa preko 2500 muzeja i galerija širom svijeta, koje možete obići preko interneta, uključujući i one najposjećenije iz Berlina, Firence ili Amsterdama. Izdvajamo: Galerija Uffizi u Firenci, Ruski Ermitaž. Ostale svjetske muzeje i galerije potražite na: https://artsandculture.google.com/partner

FILMOVI

Možete pogledate materijale i filmove iz bogatog fonda Jugoslovenske kinoteke, poput filmova koji se bave istorijom, etnologijom i kulturom.

Najveći svjetski festival dokumentarnog filma IDFA omogućio je besplatan pristup svojoj arhivi od preko 300 filmova snimljenih između 1988. i 2019. godine. Potraži na: https://www.idfa.nl/en/collection/documentaries?page=1&filters%5BtvPrice%5D=Free . Filmovi se mogu pretraživati prema temi, zemlji produkcije, dužini trajanja itd. Predlažemo domaće filmove: “Kavijar konekšn” (Srbija/SAD, 2008) i “Nacionalni park” (2006) redatelja Dragana Nikolića, “Žeđ kamenog mora” Vladimira Perovića (Srbija/Crna Gora, 2007), “Povratak mrtvog čovjeka” Petra Oreškovića (Srbija/Hrvatska/BiH, 2006) i “Oženiću celo selo” Željka Mirkovića (2010).

Možete pogledati i  22 odlična filma prikazana na Festivalu mediteranskog filma Split , ali i nagrađena diljem svijeta. Ukupno 2300 minuta ili 38 sati vrhunskog filma. Odaberite film i koristeći promo kod KARANTENA prije kupnje, pogledajte ga besplatno.

Zagreb film  na službenom Youtubeu kanalu nudi osam animiranih filmova, uključujući ‘Surogat’, ‘Bećarac’ i ‘Đavolja posla’.

Pulska filmska tvornica uvela je novi koncept ‘Digitalne filmske karantene’ kojim omogućuje projekcije, moderacije i rasprave putem društvenih mreža.

Nakon što je odgođen 16. ZagrebDox, organizatori festivala i produkcijska kuća Factum, odlučila je publici ponuditi filmski sadržaj iz opusa Factumove produkcije. Riječ je o pet filmova: ‘Godine hrđe’, ‘Djeca tranzicije’, ‘Goli’, ‘Generacija 68’ i ‘Dum Spiro Spero’, koji su dostupni na njihovoj  gdje ih uz kôd OSTANIDOMA svi zainteresirani mogu pogledati besplatno.

 

KAZALIŠTA

Narodno pozorište u Beogradu najavio je besplatan striming svojih operskih, baletskih i dramskih predstava. Narednih dana možete pogledati operu “Na uranku” Stanislava Biničkog i balete “Ko to tamo peva” koreografa Saše Zurovca, “Žizela” Leonida Lavrovskog i “Krcko Oraščić” Konstantina Kostjukova.

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu u suradnji s redakcijom 24 sata pokrenulo je projekt u okviru kojega će svakodnevno biti prikazivane predstave Opere, Drame i Baleta, a prikazivat će i gostovanja na svome Filozofskom teatru. Raspored prikazivanja pratite na društvenim mrežama HNK.

Atelje 212 će na svom Facebook profilu emitirati predstave utorkom, četvrtkom i subotom od 20h.
Na repertoaru je već bio “Razvojni put Bore Šnajdera” Aleksandra Popovića u režiji Branka Pleše, čija je praizvedba bila februara 1967. a emitiran snimak iz 1972. i dalje je dostupan!

Pozorište “Bora Stanković” iz Vranja emitiraće predstave iz svoje arhive utorkom i petkom od 20h.

Predstave u online izdanju nudi i Zagrebačko kazalište mladih  koje, po izboru publike, prvo prikazuje ‘Čarobni brijeg’ u režiji Janusza Kice. U petak 27.3., na Svjetski dan kazališta, na YouTubeu tportala u 12 sati prikazat će se i ZKM-ova hit predstava Črna mati zemla’, u režiji Dore Ruždjak Podolski te prema istoimenom romanu Kristiana Novaka, dobitniku tportalove književne nagrade. Predstava će za gledanje na YouTubeu tportala biti do subote, 28.3., do 12 sati.

Kazalište Mala scena također je kulturne sadržaje iz kazališta prebacilo u virtualni svijet za vrijeme trajanja krize. Predstave prikazuju live na društvenim mrežama, a nude ih i na zahtjev na svom kanalu na Vimeu.

Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca Rijeka nudi nekoliko online programa: Jutarnja selfie poezija: Svakog jutra u 8 sati, jedan će glumac Hrvatske ili Talijanske drame govori poeziju.

Hrvatsko društvo pisaca svakodnevno na svojoj web stranici objavljuju za ovu priliku nastale tekstove i/ili video priloge pisaca, svojih članova, a ponajprije samostalnih umjetnika. Tekstovi uključuju klasične dnevničke zapise, prozu, poeziju, a tematski su posredno ili neposredno vezani uz nove okolnosti života. ‘Dnevnik iz karantene’ uređuju Katarina Luketić, Marko Pogačar i Kruno Lokotar.

 

MUZIKA

Beogradska filharmonija odlučila je pokloniti muzičke programe za najmlađe, ali možete i  preslušati najzanimljivije koncerte i predavanja koji su održani u Kolarčevoj zadužbini.

Na Facebooku i Youtubeu  Zagrebački solisti redovito izvode koncerte, kao dio inicijative glazbenika #glazbomprotivpanike.

Berlinska filharmonija otvorila je svoju virtualnu dvoranu pa ćete moći uživati u preko 600 koncerata snimljenih tokom posljednjih deset godina, uz bonus video snimke iza kulisa. Prijava je besplatna do 31.3. uz kod BERLINPHIL.

Simfonijski orkestar Detroita omogućio je da odslušate mnoge izvedbe iz njihovog repertoara tokom posljednjih sezona.

 

Nadamo se da će svako pronaći ponešto za sebe i iskoristi ovo vrijeme kako biste naučili, vidjeli i čuli nešto što ste oduvijek željeli. Opustite se uz filmove i predstave i upoznajte bogatu likovnu umjetnost u svjetskim muzejima.

Goranka Buljan

Izvori: www.artsandculture.google.com , www.politicki.rs , www.pulskafilmskatvornica , www.nacional.hr , www.galerijamaticesrpske.rs , www.narodnimuzej.rs , www.narodnimuzejvojvodine.rs, www.emz.hr , www.ami-pula.hr www.tportal.hr/kultura

Scroll To Top