Početna / Događanja / “KOČIĆEVO PERO” ČEDOMIRU VIŠNJIĆU
“KOČIĆEVO PERO” ČEDOMIRU VIŠNJIĆU

“KOČIĆEVO PERO” ČEDOMIRU VIŠNJIĆU

Br: 57/18
Dana: 06.11.2018.godine

SAOPŠTENJE
žirija za književnu nagradu KOČIĆEVO PERO za jesen 2018. godine

Žiri za nagradu Kočićevo pero u sastavu književnici: Nikola VUKOLIĆ (predsjednik), Miljenko JERGOVIĆ i Mladen VESKOVIĆ, donio je jednoglasnu odluku da nagradu KOČIĆEVO PERO za jesen 2018. godine dodijeli književniku iz Hrvatske Čedomiru VIŠNJIĆU za knjigu VREME SPORTA I RAZONODE u izdanju SKD Prosvjete iz Zagreba. Kočićevo pero se dodjeljuje za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost ljepoti Kočićeve misli i riječi.
U saopštenju za ovu prestižnu književnu nagradu predsjednik žirija, književnik Nikola VUKOLIĆ kaže:

Vreme sporta i razonode/ Titina Hrvatska i njeni Srbi 1951–1971/ Čedomira Višnjića je knjiga koja već pri prvom susretu, svojim nazivom, izaziva emocionalnu zbunjenost, nedoumicu raspoloženja i zaključaka.
Autor ove više nego zanimljive knjige, koja je istovremeno i istorijski studij, ali i interesantno štivo nalik na roman, je Čedomir Višnjić, jedan od najistaknutijih savremenih srpskih intelektualaca u Hrvatskoj, čovjek široke kulture, načitanosti, velike radoznalosti i objektivnosti i književnog talenta. To je čovjek koga krasi privrženost istini i veliki radni kapacitet. Ne želeći da sudi, on pristrasnom objektivnošću, na osnovu sitnih i krupnih podataka stvara mozaik vremena, atmosferu jednog sada prohujalog doba, iščezlog čak i u sjećanjima. Slika mozaične kompozicije obuhvata epizode vezane za politički status srpske manjine, za Srpsku pravoslavnu crkvu i rad Srpskog kulturno- prosvjetnog društva Prosvjeta, za najraznovrsnije prilike i poteze kojima je cilj bio uništavanje i pražnjenje srpskog nacionalnog identiteta i neprestano jačanje pritajenog antagonizma, sve teže prikrivane odioznosti dvaju naroda istorijski i sudbinski upućenih jedan na drugi, rekao je književnik Nikola Vukolić.

Slika doba u Vremenu je autentična.
Da bi prikazao i pokazao vrijeme i ljude, Višnjić se koristio najrazličitijim materijalom i sjećanjem rijetkih preživjelih aktera zbivanja, pisanim sjećanjima, arhivskom građom, štampanim novinskim tekstovima, ogromnom količinom zapisa i svjedočenja u čije je, sada već zaboravljene redove, udahnuo život intelektualno i emotivno snažne interpretacije pokrenute energijama istinoljubivosti i vitalizma.
Inače, osim Vremena, Višnjić je od istog ili sličnog tematskog materijala dosad objavio veći broj knjiga.
Dobija se utisak da je Vrijeme dosad najkompletnije i najkompleksnije Višnjićevo djelo, djelo koje višestruko upletenim nitima srpske istorije o dvadeset godina njenog trajanja (1951–1971) odslikava i hrvatski povijesni trenutak, jer se sudbine ovih naroda makar u naznačenom vremenu nisu mogle odvojiti.
Višnjić pokušava da objektivno, ne stavljajući se ni na jednu stranu niti satanizujući bilo koga, naslika jedno sumorno vrijeme u kojem je srpski živalj u Hrvatskoj izvukao deblji kraj.

Višnjić je od opisanih događaja koji su do danas i do nas dopirali oslabljenim intenzitetom sjećanja, želio da piše istoriju, a ne mit.
Višnjić piše tečno i tačno. Njegov tekst osim svoje neporecive istoričnosti raspolaže i svojstvima uspjelog romansijerskog kazivanja (način karakterizacije likova, npr. V. Bakarića ili gornjokarlovačkog biskupa Zlokovića), kompoziciono umijeće povezivanja epizoda jedne vrlo razgranate i složene pripovjedne strukture i, najzad, osjećaj za riječ i njeno povezivanje u dinamične, koncizne, ali izražajno bogate rečenice.

Vreme sporta i razonode Čedomira Višnjića svakako treba pročitati. Ova monografija će nam pomoći da bolje shvatimo neke događaje i zbivanja naše nedavne prošlosti, da razbistrimo neke situacije koje više nisu aktuelne, ali koje su, poput zaboravljenih pitanja, prisutne u zbiru činjenica i razloga koji su obilježili našu krvavu istorijsku stazu, rekao je Nikola Vukolić, predsjednik žirija.

Nagrada Kočićevo pero za jesen 2018. godine koju dodjeljuje Zadužbina Petar Kočić biće na svečan način uručena laureatu 16. novembra na Međunarodnom sajmu knjiga Interliber u Zagrebu. O dobitniku će govoriti ugledni književnici: Nikola VUKOLIĆ, Miljenko JERGOVIĆ, Mladen VESKOVIĆ i Duško PEVULJA.

Glavni urednik i direktor
Nikola Vukolić, s.r.

Scroll To Top