Početna / Preporuke za čitanje / John Updike: STALNO TRAGANJE
John Updike: STALNO TRAGANJE

John Updike: STALNO TRAGANJE

Updike, John

Stalno traganje

Beograd: Službeni glasnik, 2022.

Ко не би желео да прошета кроз уметничку изложбу с Џоном Апдајком?

Био је велики љубитељ галерија и ова књига есеја позив је да се визуелни свет сагледа очима познаваоца, који није био груби критичар, већ само бескрајно радознао.

Збирку есеја Стално трагање отварају ауторова предавања под насловом „Јасноћа ствари“, у којима пажљиво посматрајући и тумачећи дела Коплија, Хомера, Икинса, Роквела и других, поставља питање шта је то америчко у америчкој уметности.

Књига садржи 15 есеја о одређеним истакнутим појавама и догађајима у западној уметности у последњих 250 година: у музејским лутањима с Апдајком издвајају се иконични портрети Гилберта Стјуарта и узвишени пејзажи Фредерика Едвина Черча, серијал Монеових слика и Дегаове монотипије, Вијарова интимистичка платна с богатим узорцима и Климтова златна екстраваганција, загонетни Бекманови триптиси, пуни двосмислености и страсти, графити Мироа, вербално-визуелне Магритове слагалице и монументални поп-арт Олденбурга и Лихтенштајна.

Књига се завршава разматрањем радова Ричарда Сераа, великог америчког мајстора челичних скулптура. У књизи се налази и 185 репродукција.

Завршно запажање Апдајковог страственог приступа уметности своди се на речи које треба запамтити: стално треба трагати.

 

Izvor: Službeni glasnik

 

Scroll To Top