Početna / Događanja / ILEGALNA ILUMINACIJA
ILEGALNA ILUMINACIJA

ILEGALNA ILUMINACIJA

U četvrtak, 2. aprila 2015. godine, u dvorani Biblioteke  postavljena je  izložba fotoreportera Novosti i fotografa Jovice Drobnjaka.

Drobnjak na izložbi pod nazivom „Ilegalna iluminacija“ izlaže apstraktne fotografije unutrašnjosti devastiranog Spomenika ustanku naroda Banije i Korduna kipara Vojina Bakića koji je podignut na Petrovcu, najvišem vrhu Petrove gore.

Izložba se može pogledati u dvorani Biblioteke do 18. aprila 2015. godine.

Iz kataloga izložbe: „Drobnjakova nas kamera uz pomoć ‘ilegalne iluminacije’ uvodi u ontološku razložnost ne samo Bakićevog Spomenika ustanku naroda Banije i Korduna nego, rekli bismo, i u razložnost Bakićeve skulpture u cjelini. Naime, ne računajući najranije razdoblje stvaralaštva, Bakić je svoje forme gradio s posebnom pažnjom na dovršenost konstrukcijskog principa koji rezultira jednakom dovršenošću identiteta skulpturalne (ili arhitektonske) površine. Odatle i mogućnost da se fotografira bilo koji detalj načelno trodimenzionalne Bakićeve tvorbe, a da on u isti mah funkcionira kao apstraktna dvodimenzionalna slika.“ (Vladimir Rismondo ml.)

portret-150x150Jovica Drobnjak rođen je  1966. godine u Gornjoj Ploči. Fotografijom se počeo baviti 1981. godine u foto grupi zagrebačke osnovne škole Većeslav Holjevac. Četiri godine kasnije maturirao je na Odjelu fotografskih tehnika Škole primijenjenih umjetnosti u Zagrebu. Dvanaest godina bio je zaposlen kao fotograf u nekoliko hrvatskih tjednika i magazina, a posljednjih šest godina djeluje kao samostalni fotograf.

Scroll To Top