Početna / Događanja / ‘Ilegalna iluminacija’ Jovice Drobnjaka – izložba
‘Ilegalna iluminacija’ Jovice Drobnjaka – izložba

‘Ilegalna iluminacija’ Jovice Drobnjaka – izložba

Jovica Drobnjak je u Medijateci Francuskog instituta u Zagrebu predstavio apstraktne fotografije unutrašnjosti devastiranog Spomenika ustanku naroda Banije i Korduna kipara Vojina Bakića. Izložbu je moguće pogledati do kraja januara.

Oko stotinu ljudi, među kojima i istaknute ličnosti srpske zajednice i javnog i kulturnog života Zagreba, okupilo se jučer u Medijateci Francuskog instituta na otvorenju izložbe pod nazivom ‘Ilegalna iluminacija’ fotoreportera ‘Novosti’ i fotografa Jovice Drobnjaka.

U produkciji SNV-a, Drobnjak je predstavio fotografije unutrašnjosti devastiranog Spomenika ustanku naroda Banije i Korduna Vojina Bakića na vrhu Petrove gore. Riječ je o apstraktnim fotografijama koje je moguće pogledati do kraja januara.

– Izložba ogoljuje stanje u kojem se spomenik nalazi – rekla je Aneta Lalićiz SNV-a, ističući da izložba ukazuje na Bakićevo djelo i zlodjelo koje je učinjeno nad njim.

– Ono što je specifična vrijednost izložbe i što joj daje dodatnu vrijednost je da je Drobnjak uspio naše oko skrenuti s oglodanog gorostasa na njegov osvijetljeni dio, dio koji sadrži informaciju o gradnji i ljepoti spomenika te o njegovoj devastaciji – rekla je Lalić.

Istoričar umjetnosti Vladimir Rizmodo, koji je i pripremio tekst za katalog, rekao je da je Dronjak prvobitno trebao fotografijom dokumentirati devastaciju spomenika na Petrovoj gori.

– Dogodilo se da je fotograf u tkivu građevine razotkrio motive koji su se osamostalili u odnosu na armirano betonsku konstrukciju, odnosno na inoks-oplatu spomenika, čiji je dobar dio uništen i odnesen – kazao je Rizmondo, ističući umjetničke karakteristike i značaj fotografija na izložbi.

 – Prepoznajemo potrebu očuvanja ukupnog prostora Bakićevog remek djela. Važno je znati da društvo koje zaboravlja vlastitu spomeničku baštinu, a Bakićevu smo spomeničku baštinu nedvojbeno zaboravili, nerijetko doživljava da mu se ponavlja povijest zbog koje je ta baština nastala. Zato se nadam da se ta vrsta repeticije na ovim prostorima neće ponavljati i da će zbog toga i Bakićevo djelo na Petrovoj gori i Drobnjakova interpretacija djela ostati unikatima – rekao je Rismondo.

Osim autora koji se zahvalio publici, velikim dijelom svojim kolegama, prisutnima se obratila i ambasadorica Francuske u Hrvatskoj Michele Boccoz, koja je otvorila izložbu. Istakla je da su prostorije Instituta uvijek otvorena za izložbe i kulturu te je istaknula odličnu suradnju s SNV-om.

 

Među uzvanicima je bila i zamjenica gradonačelnika Zagreba Vesna Kusin, koja je za ‘Novosti’ izjavila da fotografije u višeslojnoj izložbi Jovice Drobnjaka govore o njemu kao o umjetniku, ali i o njegovom suodnosu s drugim umjetnikom; Vojinom Bakićem.

 

– On nam svojim djelima otkriva dimenziju Bakićevog djela, odnosno spomenika na Petrovoj gori. Otkriva nam njegovu utrobu, ali ne prikazuje ga kao ruševan spomenik, već otkriva njegovu veličinu. Rekla bih da su ove fotografije impozantan odnos Bakićevog spomenika s jedne strane, a s druge strane velikog Drobnjakovog umjetničkog dosega, koji je stvorio vlastito djelo promatrajući lomove svijetla na spomeniku iznutra – kazala je zamjenica gradonačelnika.

 

Vesna Kusin rekla je i da je ova izložba prilog pozivu za spašavanje onog što je ostalo od Bakićeve baštine.

 

– Ja o tom pozivu često javno govorim i smatram da je uloga ove države da obnovi spomenika. Znam da je to vrlo skupo i da smo u recesiji, ali bi prvi znak dobre volje bio da svi koji na spomeniku imaju svoje odašiljače, te odašiljače uklone. Mislim da je to odraz necivilizacijskog ponašanja operatera, a kako čujem i HRT – rekla je.

 

Predsjednik SKD-a Prosvjeta Čedomir Višnjić za ‘Novosti’ je izjavio da je izložba skrenula pažnju na stanje u kojem se nalazi spomenik na Petrovcu.

 

– Iz dosadašnjeg rada s fotografima znao sam da je spomenik kao materijalizirana apstrakcija izvanredna inspiracija fotografima i da se ono što je nevidljivo prostim okom, može vidjeti okom fotoaparata. Ima neke pravde u tome da je Jovica Drobnjak, koji je fotografirao sve po tom danas napuštenom i zapuštenom svijetu, iz tog ostatka, iz ruševina i krhotina, izvukao umjetnost – rekao je Višnjić.

Nenad Jovanović

 

izvor : Novosti

Scroll To Top