Početna / Događanja / DJECA STVARAJU KNJIŽEVNOST – gost književnik DEJAN ALEKSIĆ
DJECA STVARAJU KNJIŽEVNOST – gost književnik DEJAN ALEKSIĆ

DJECA STVARAJU KNJIŽEVNOST – gost književnik DEJAN ALEKSIĆ

U okviru svog novog programa Djeca stvaraju književnost Centralna biblioteka SKD “Prosvjeta /Središnja knjižnica Srba u RH organizira književne susrete i radionice Dejana Aleksića s učenicima osnovnih škola u kojima se odvija nastava srpskog jezika i kulture po modelu C, prema sljedećem rasporedu: .

srijeda, 4. 5. 2022. : 

  • 8:50 – Vojnić – OŠ Vojnić

  • 10:40 – Vrginmost – OŠ Gvozd

  • 13:00 – Jabukovac (Petrinja) – OŠ Jabukovac

  • 18:00 – Zagreb (Centralna biblioteka SKD “Prosvjeta” / Središnja knjižnica Srba u Republici Hrvatskoj) – OŠ Ivana Gundulića, OŠ Prečko

četvrtak, 5. 5. 2022.: 

  •   10:00 – Maja (Glina) – OŠ Maja

  •  12:00 – Topusko – OŠ Vladimir Nazor.

 

Ideja ovog programa je da se, u suradnji s nastavnicima, organiziraju književni susreti i radionice po školama na kojima će učenici upoznati eminentnog književnika. Sudjelujući na radionicama učenici će dobiti ideje za stvaranje vlastitih književnih radova koje ćemo objediniti u jednu publikaciju te je distribuirati po školama.

 

Dejan Aleksić (Kraljevo, 1972) pjesnik, dramski pisac i stvaralac književnih djela za djecu. Diplomirao je na Odseku za srpsku književnost i jezik Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Objavio je deset pjesničkih, jednu knjigu drama i preko dvadeset knjiga za djecu. Dobitnik je brojnih značajnijih književnih nagrada za poeziju: ,,Vasko Popa“, ,,Meša Selimović“, Zmajeva nagrada Matice srpske, ,,Branko Miljković“, Nagrada SANU iz Fonda ,,Branko Ćopić“, ,,Miroslav Antić“, ,,Risto Ratković“, Prosvetina nagrada, Matićev šal, Brankova nagrada. Za dramu Vina i pingvina 2010. godine dodijeljena mu je Pekićeva nagrada.

Kao autor knjiga za djecu zastupljen je u čitankama i obaveznoj lektiri za osnovnu školu u Srbiji. I u ovom području nagrađivan je važnim priznanjima: dvostruki dobitnik nagrada ,,Politikin zabavnik“ i ,,Neven“, nagrade Zmajevih dečjih igara za izuzetan doprinos literaturi za djecu, nagrade Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu, ,,Plavi čuperak“, ,,Zmajev štap“, ,,Rade Obrenović“, Nagrade Grada Niša za književnost za djecu, Zlatno Gašino pero, Dositejevo pero, Nagrade Radio Beograda, kao i međunarodnih priznanja ,,Mali princ” i White Raven. Prvi je dobitnik nagrade “Dušan Radović” za najbolje djelo u oblasti dječje književnosti.

Radi kao glavni i odgovorni urednik Izdavačke djelatnosti ,,Povelja“, u Narodnoj biblioteci ,,Stefan Prvovenčani“ u Kraljevu.

 

Program Djeca stvaraju književnost jedan je od 93 odobrena programa od ukupno 555 programa pristiglih na javni poziv Ministarstva kulture i medija RH za dodjelu potpora programima koji potiču razvoj publike u kulturi u Republici Hrvatskoj za 2022. godinu.  Ovaj program namijenjen je svoj djeci osnovnoškolskog uzrasta, u prvom redu, onim ranjivim skupinama navedenim u javnom pozivu – djeci, pripadnicima nacionalne manjine (u ovom slučaju srpske), koji žive na području od posebne državne skrbi – u općinama Vojnić, Gvozd, Topusko, Glina, Petrinja; djelomično potresom pogođeni, uglavnom prometno slabo povezani, kako s većih gradovima, tako i od svojih matičnih škola, koji marljivo pohađaju nastavu srpskog jezika i kulture po modelu C. Ovim učenicima škola je jedino mjesto susreta i druženja, učenja i bavljenja kulturom, kako većinskog naroda tako i njihovom, srpskom, uz svesrdno zalaganje njihovih nastavnika.

 

Program financira Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Ministarstvo spoljnih poslova RS.

 

 

Scroll To Top