Početna / Događanja / Deset godina Desničinih susreta
Deset godina Desničinih susreta

Deset godina Desničinih susreta

Desničini susreti, koji se u organizaciji Centra za komparativnohistorijske i interkulturne studije Filozofskog fakulteta u Zagrebu kontinuirano održavaju od 2005. godine, obilježavaju svoju desetu obljetnicu. Tim je povodom organizirana i prigodna izložba kojom se po prvi put u Zagrebu prezentiraju javnosti dosad nepoznati dokumenti iz osobne ostavštine pisca Vladana Desnice i sumiraju rezultati rada Desničinih susreta, obnove i revitalizacije Kule Stojana Jankovića u Islamu Grčkom i razvoja projekta Međunarodnog sveučilišnog centra u Kuli. Izložbu je otvorio dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Vlatko Previšić.

Komentirajući uspjeh održavanja desetih Susreta, za koje kaže da su “važan metodološki izazov u našim humanističkim znanostima kojima povijesni uvjeti nisu pogodovali”, prof. Zvonko Kovač je rekao:
– Sasvim određena interdisciplinarnost i interkulturalnost najviši su doprinos Desničinih susreta.
Plodna je to suradnja povjesničara i književnih stručnjaka iz Zagreba, Zadra, Beograda i Novog Sada – što ne bi trebalo biti ništa novo, ali je bilo prilično izazovno. I danas postoje zahvaljujući trudu kolege Roksandića koji je morao imati diplomatičke vještine i odlučnost da bismo otvorili i kontinuirano održavali određenu “treću veličinu” ili zajedničku sredinu našim često ideološkim, pa i metodološki opterećenim gledištima. Ne samo da nije bilo lako pomiriti dojučerašnje ljute protivnike, nego je trebalo uznastojati i na uspostavljanju novoga povjerenja kao i na  afirmaciji nove interkulturne paradigme u humanističkim znanostima.

– Ova izložba je logični korak u razvoju Desničinih susreta – istaknula je profesorica Ivana Cvijović Javorina koja je uz prof. dr. sc. Dragu Roksandića koautorica izložbe, i dodala:
– Desnica nije bio samo pisac koji zavređuje posebnu, kontinuiranu i institucionaliziranu pozornost.
Bio je prije svega pisac iz čijeg je opusa bilo moguće izvesti brojna pitanja koja su i danas ključna za kreativne pristupe u društveno-humanističkim znanostima.
Bio je isto tako pisac čiji je opus isključivao mogućosti bilo kakvih revizionističkih instrumentalizacija bilo kojeg predznaka, idealan za inter i transkulturalne studije.

Otvorenje izložbe moderirao je Drago Roksandić, a prisutnima su se obratili i Velimir Visković iz Hrvatskog društva pisaca, Čedomir Višnjić, predsjednik Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ i Uroš Desnica iz Društva za obnovu i revitalizaciju Kule Stojana Jankovića – Mostovi, suradnik na pripremi izložbeIzložbu je grafički oblikovala Ana Pojatina, a postavljena je u predvorju knjižnice Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Tekst i foto: Hrvoje Felbar

izvor : www.privrednik.net

Scroll To Top