Početna / Događanja / Svetosavska akademija SKD “Prosvjeta” 2018.
Svetosavska akademija SKD “Prosvjeta” 2018.

Svetosavska akademija SKD “Prosvjeta” 2018.

 

Srpsko kulturno društvo “Prosvjeta” obeležilo je svoju krsnu slavu Svetog Savu, svetosavskom akademijom u subotu 27. januara u Zagrebu.

 

U programu akademije učestvovali su Hor RTS-a pod upravom maestra Bojana Suđića i Ansambl narodnih igara Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” iz Vukovara, navedeno je u saopštenju.

Na akademiji su uručene tri godišnje nagrade, “Zlatna značka SKD Prosvjeta” koju je dobio Novica Vučinić za zasluge u oblasti ostvarivanja školske autonomije i jedan od pokretača “Prosvjetine” Letnje škole srpskog jezika i kulture 1996. godine.

Godišnju nagradu “Desanka Đorđević” za doprinos amaterizmu SKD “Prosvjeta” dobio je Dalibor Milovančević, umetnički rukovodilac Ansambla narodnih igara, inače član nacionalnog Ansambla narodnih igara i pesama Srbije “Kolo”, angažovan u radu sa centralnim “Prosvjetinim” ansamblom u Vukovaru od 2003. godine .

Godišnju nagradu “Sava Mrkalj” za izuzetan doprinos kulturi Srba u Hrvatskoj koja se dodeljuje od 2007. godine dobio je Nedeljko Dragić, jedan od najpoznatijih autora čuvene Zagrebačke škole crtanog filma, ujedno i karikaturista, ilustrator i animator. Njegov film “Tup tup” uvršten je među 10 najboljih animiranih filmova svih vremena.

Svetosavskoj akademiji predhodilo je rezanje slavskog kolača u prostoru Društva. Prisustvovao je izaslanik Mitropolita zagrebačko-ljubljanskog, arhimandrit o. Danilo Ljubotinja, izaslanik predsednika Hrvatskog sabora, Milorad Pupovac, predsednik Saveta za nacionalene manjine Republike Hrvatske Aleksandar Tolnauer, kao i brojni predstavnici društvenog i političkog života Hrvatske, Grada Zagreba i srpske zajednice.

U ime Republike Srbije akademiji su prisustvovali ambasadorka Republike Srbije u Zagrebu, Mira Nikolić, izaslanik ministra kulture Republike Srbije, sekretar ministarstva Igor Jovičić kao i predsednik Upravnog odbora RTS-a Vladimir Vladetić.

Srpsko kulturno društvo “Prosvjeta” kao krovna organizacija kulture Srba u Republici Hrvatskoj u Zagrebu organizuje Svetosavsku akademiju od 1994. godine i nastavlja tradiciju koja je u Zagrebu započela još u 19. veku.

izvor : http://www.rts.rs 

 

 

 

foto: Jovica Drobnjak 

Scroll To Top