Početna / Događanja / 27.4.2016. Branka Crowder, harfa – koncert
27.4.2016. Branka Crowder, harfa – koncert

27.4.2016. Branka Crowder, harfa – koncert

U okviru 4. Međunarodnog harfističkog festivala, koji se održava od 23. do 28. aprila 2016. na nekoliko lokacija u gradu, umjetnica Branka Crowder će svirati u dvorani biblioteke u srijedu, 27. aprila 2016. s početkom u 17:00 sati.

zhfbig2

Branka (Pajović) Crowder rodjena je u Baru, u Crnoj Gori. Osnovno i srednje muzicko odbrazovanje stekla je u muzickoj skoli “Stevan Mokranjac” u Beogradu, u klasi prof. Ljiljane Nestorovske. Posle studija na FMU u klasi prof. Milice Baric, zahvaljujuci stipendijama koje je dobila od Royal Northern College of Music i Royal Welsh College of Music & Drama, Branka nastavlja studije u Manchesteru, u klasi prof. Frank Sternefelda, a zatim i u Kardifu u klasi prof. Caryl Thomas, gde zavrsava postdiplomske studije sa najvisom ocenom.

Tokom studija u Beogradu, Branka je angazovana kao harfista u Operi Srpskog Narodnog Pozorista u Novom Sadu i Beogradu. Kao dobitnik nagrada imala je brojne solo nastupe u Srbiji, a kasnije i  inostranstvu. Po zavrsetku studija u Kardifu Branka je provela jedno vreme na Tajlandu, kao profesor harfe u Tamnak Prathom Harp Centre. Ljubav prema keltskoj harfi javlja se tokom studija u Velikoj Britaniji. Branka je imala prilike da upozna sjajne harfiste iz Skotske, Irske i Velsa koji su joj dali inspiraciju da se upozna sa novim melodijama, da improvizuje, eksperimentise i da u svom repertoaru spoji elemente folk muzike razlicitih zemalja, cak i onih u kojima harfa nije tradicionalni instrument.

Dobitnik je jedne od nagrada na medjunarodnom takmicenju tradicionalne muzike u Velsu 2006 (Caernarfon International Harp Festival, Wales, UK) gde je po prvi put svirala tradicionalne balkanske melodije, a nastupala je i na Beogradskom Medjunarodnom Festivalu Harfe, Evropskom Simpozijumu Harfe u Kardifu, festivalima u Velsu i Engleskoj, kao i na Camac Celtic Harp Trophy, Lorient, gde je dobila specijalno priznanje zirija.

Njena knjiga “Tales of the River Danube” sa aranzmanima narodnih melodija iz Srbije, izdata je u Velsu 2008 (Alaw Music).

Koncert sufinancira Grad Zagreb i Ministarstvo kulture RH
Scroll To Top