Početna / Događanja / 21.12.2017. RAZGOVOR O KNJIZI
21.12.2017. RAZGOVOR O KNJIZI

21.12.2017. RAZGOVOR O KNJIZI

RAZGOVOR S AUTOROM O KNJIZI VREME SPORTA I RAZONODE: TITINA HRVATSKA I NJENI SRBI 1951-1971 VODIĆE BOJAN MUNJIN U ČETVRTAK, 21. DECEMBRA 2017. U 18:00 SATI U DVORANI BIBILIOTEKE.

ČEDOMIR VIŠNJIĆ 

 

VREME SPORTA I RAZONODE 

TITINA HRVATSKA I NJENI SRBI 1951. – 1971. 

 

Knjiga u kojoj podnaslov govori o mjestu i vremenu radnje, a naslov pozivajući se na jednu čuvenu radio-emisiju, skicira duh vremena i ukazuje na značaj sporta u tom vremenskom, političkom i duhovnom okviru. Ovo je priča o Bakarićevoj Hrvatskoj, o njenim junacima i antijunacima, o Bakarićevom razumijevanju jugoslavenskom federalizma i ulozi Hrvatske u tako skraćenom zajedništvu, koje nikada nije bilo vrijednost samo po sebi. 

Tekst je formiran oko tri vremenske sonde; prva se bavi razvojem političke situacije u Hrvatskoj i Jugoslaviji 50-ih i 60-ih godina 20. vijeka, zaključno sa događanjima 1971. godine na hrvatskoj političkoj sceni. U poglavljima naslovljenim Crkva i Prosvjeta, autor se bavi tegobnim preživljavanjem Srpske pravoslavne crkve i Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“, u zadanom vremenskom i prostornom okviru. Govori o dominantnim ideološkim putevima i stranputicama kojima su se kretale mase preživjelih Srba iz Hrvatske, na kojima za većinu nisu bile uočljive ove marginalizovane nacionalne institucije. 

Ovo je knjiga o pokušaju odgovora Srba iz Hrvatske na tzv. „hrvatsko proljeće“, nastalog u okviru Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“, koji je išao tragom tada vladajućih vrijednosti; očuvanja zajedništva i provedene socijalne revolucije. I koji danas predstavlja izblijedio ali važan trag u političkoj istoriji prečanskih Srba. Ova knjiga nudi važan dio istine o hrvatsko-srpskim odnosima u 20. vijeku,  nudi priču o predgovoru „konačnog raspleta“ iz 1995. godine.  

Ovo je treći svezak neplanirane trilogije o odnosu Srba iz Hrvatske i jugoslavenskog i hrvatskog komunističkog pokreta, koju prethodno čine naslovi „Kordunaški proces“ i „Partizansko ljetovanje“. 

 

Sufinancirano sredstvima Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

Scroll To Top