Početna / Događanja / 20.9.2023. – 4.10.2023. PALITRA DOŽIVLJAJA
20.9.2023. – 4.10.2023. PALITRA DOŽIVLJAJA

20.9.2023. – 4.10.2023. PALITRA DOŽIVLJAJA

Palitra doživljaja je naziv zajedničke izložbe slika autorice Svetlane Konovalove Jukica i 

umjetničkog nakita autorice Tatjane Sokolove, koja će biti postavljena u dvorani Biblioteke (Preradovićeva 18/1).

Otvaranje izložbe je u srijedu, 20. septembra 2023. s početkom u 13.00 sati.

Izložene umjetničke slike i nakit će se moći pogledati do 4. oktobra 2023.


Svetlana Konovalova Jukica završila je Filozofski fakultet MGU. M. V. Lomonosova.  Zbog svoje strasti prema slikarstvu napustila je nastavničku djelatnost i njome se počela baviti 1996. godine, uglavnom u tehnici ulje na platnu s motivima portreta. Smjer «akademsko slikarstvo» u uljanoj tehnici (motiv portreta) MGHPA. S. G. Stroganova završila je 2011. Motive pejzaža i mrtve prirode počela je slikati 2009. godine.

Na izložbi «Paleta doživljaja» uglavnom su predstavljeni radovi portreta. To je niz slučajnih slika koji su slikarici privukle pažnju svojom dvosmislenošću, skladom osobina, skrivenom energijom, kontradiktornošću i interakcijom tamnih i svijetlih strana ljudske prirode. Osobe prikazane na portretima pričaju nam priče o sebi, prenose poruku pogledom, izrazom lica, gestom, obojani su trenutnim raspoloženjem ili dubokim emocionalnim iskustvom, a ponekad i stanjem unutarnje kontemplacije i mira. Pogled osobe koju portret prikazuje promatrač osjeća kao odraz stvarnosti, propušten kroz složeni sustav njegove individualne percepcije.

Samostalne izložbe:

  1. (Rovinj) u sklopu Međunarodnog festivala «Sinemarina»
  2. (Pula) u galeriji SKUC Srpskog kulturnog centra.
  3. (Pula) samostalna izložba «Suglasje» u galeriji Vincent iz Kastva u Narodnom kazalištu Istre
  4. (Moskva) sudjelovala je na izložbi moskovskih umjetnika «Jezikom boja» u galeriji umjetničke knjižnice A. P. Bogolyubova.
  5. (Pula) samostalna izložba «Magija pogleda» u galeriji «Hermana»
  6. (Moskva) samostalna izložba «Tihi sugovornici» u galeriji knjižnice A. P. Bogolyubova.
  7. (Vodnjan) samostalna izložba „Paleta doživljaja“ u galeriji „El magazein“

Sudjelovala je i na skupnim izložbama u Puli, Rovinju, Moskvi i Čeljabinsku.

 

 

 

  Tatjana Sokolova, predsjednica Udruge ruske nacionalne manjine Istarske županije “Ruski dom”, diplomirala je na Državnom sveučilištu u gradu Voronežu (Rusija). Više od 25 godina radila je kao direktor Muzeja razvoja radiotehnike. U Pulu se s obitelji preselila 2008. godine.

2014. godine počela se baviti izradom nakita od raznobojnog gajtana, pletene vrpce od svile ili pamuka. To je jedinstvena vrsta primijenjene umjetnosti. Nakit stvara šivanjem raznobojnih neobičnih snopova. Neupućena osoba ponekad ne može shvatiti od čega i kako je napravljen jer se gajtan lako uklapa u tkaninu poprimajući zadivljujuće oblike. Naušnice, ogrlice i narukvice izgledaju zadivljujuće upravo zbog uzoraka formiranih od fleksibilnih vrpci koje nadopunjuju poludrago kamenje i perle. Ova se tehnika smatra jednom od najzahtjevnijih i najizazovnijih. Obzirom da je kreativna osoba, oduvijek je voljela crtati, usvajati različite vještine izrade ručnih radova što joj je pomoglo da savlada ovu zahtjevnu granu umjetnosti.

Nakit, predstavljen na izložbi „Palitra doživljaja“ je unikatan. Svaki komad je izrađen za određenu osobu pa se pomoću kamenja i ukrasnih dodataka dočarava energija i osobnost osobe za koju je izrađen. Stoga je svaki od njih jedinstven i svojevrsni je amulet koji treba znati nositi.

Izložba prikazuje nakit koji je umjetnica izradila sebi, svojim prijateljima i ljudima kreativnih zanimanja.

 

Organizator: SARUS Udruda ruske nacionalne manjine u RH

Sufinancirano sredstvima Savjeta za nacionalne manjine RH.

Scroll To Top