Početna / Događanja / Света Гора Атонска
Света Гора Атонска

Света Гора Атонска

Друго предавање др Бранка Чоловића из циклуса Света Гора Атонска-Кареја одржано је 12. децембра 2013.  у дворани библиотеке. С огромним занимањем публика је пратила ово предавање обогаћено изврсном властитом фото галеријом, снимљеном током тромјесечног ауторовог службеног боравка на Светој Гори.

Иако је нагласак предавања био на Кареји, предавач нам је овај пут приредио прави стручни “обилазак” по Светој Гори – од Кареје преко Фласке и Маруде до Моливоклисије, од Ивирона перко Кутлумуша и скита Светог Андреја све до Хиландара.

Кареја је административно и духовно средиште Свете Горе као својеврсне монашке републике. У мјесташцу од свега стотињак становника-калуђера који живе и раде у прастарим здањима, столује од скупштине изабрани прот као највиши представник аутономне власти. Ту се налазе неки од највиђенијих манастира Свете Горе, попут Протата, Ивирона и Кутлумуша као и бројне капеле, скитови и ћелије. Кареја чува врхунска умјетничка, архитектонска, иконописна и књижна блага, а посебно дуговјеку литургичку и молитвену традицију.

 

Scroll To Top