Početna / Događanja / Промоција књиге ПЕРОЈ пером романтичара
Промоција књиге ПЕРОЈ пером романтичара

Промоција књиге ПЕРОЈ пером романтичара

У препуној дворани библиотеке у уторак 16. септембра 2014., представљена је књига Перој пером романтичара архимандрита Данила Љуботина.

Била нам је велика част и задовољство што смо по први пут у просторијама Друштва угостили његово Високопреосвештенство проф. др ПОРФИРИЈА, митрополита загребачко-љубљанског.

DSC_5803

О књизи и важности очувања свог идентитета, поред митрополита проф. др Порфирија, говорили су проф. др Милорад Пуповац, предсједик СКД “Просвјета” и политолог Чедомир Вишњић, професорице  Српске православне гимназије “Кантакузина Катарина Бранковић” из Загреба Рајка Косановић и Петра Пушкар те сам приређивач Архимандрит Данило Љуботиа.

Музички интермецо испунили су Хор Саборног храма св. Преображења под водством диригентице Иване Србљан, проф.

Програм је водила глумица и драмски педагог Светлана Патафта.

Фотографије снимио: Јовица Дробњак

 

 

 

 

img_8477  Архимандрит Данило Љуботина, рођен је 10. аугуста 1948. године у Пероју од оца Данила и мајке Марије (рођ. Драковић) у старој свештеничкој фамилији. Богословију Светог Саве у Београду, са положеним испитом зрелости похађао је у периоду од 1964. до 1969. године.

Године 1972/1973 провео као студент у Коледжу Амплфорт (Ampleforth College, York) у покрајини Јорк у Енглеској, гдје је учио енглески језик и библијску археологију.

По препоруци свог светогорског духовника Архимандрита Софронија Сахарова одлази на студије у Париз.

Дипломирао је на Православном теолошком институту Сен Серж ( Institut de theologie orthodoxe Saint – Serge) у Паризу 1978. године.

Послиједипломске студије започео у  Луцерну, Швицарска, а наставио и довршио на универзитету у Фрибургу.

Од 1975. године стални је члан Свјетске православне организације “Синдесмос” (Syndesmos). Учесник многих међународних и међуцрквених скупова у Европи и Америци.

Године 2004. Св. Архијерејски Синод поставља га за представника СПЦ при Европској Унији у Бриселу.

Рукопроизведен је 1992. у чин игумана у Трсту, а 2007. године, унапређен у чин Архимандрита у Новом Саду.

Говори талијански, француски, енглески и руски језик. Служи се њемачким и руским језиком.

 

Scroll To Top