Početna / Događanja / Митрополит ПОРФИРИЈЕ: ВАСКРШЊИ ПОСТ- ДРУГАЧИЈИ СТИЛ ЖИВОТА
Митрополит ПОРФИРИЈЕ: ВАСКРШЊИ ПОСТ- ДРУГАЧИЈИ СТИЛ ЖИВОТА

Митрополит ПОРФИРИЈЕ: ВАСКРШЊИ ПОСТ- ДРУГАЧИЈИ СТИЛ ЖИВОТА

У четвртак, 5. марта 2015. године, у препуној дворани Средишње библиотеке Срба у РХ Његово Високопреосвештенство проф. др ПОРФИРИЈЕ одржао је предавање о смислу и значају Васкршњег поста.

У уводном дијелу обраћања митрополит Порфирије је говорио о смислу, поријеклу и пракси поста у Православној цркви, нарочито у периоду Четрдесетнице.

Митрополит је нагласио да је пост период покајања и да се због тога „не служи света Литургија од понедељка до петка, јер је Литургија по дефиницији славље и то славље Христовог распећа, али пре свега Његовог васкрсења. У том времену се служи Пређеосвећена Литургија, вечерња служба на којој се дели вернима свето причешће. Литургија је центар живота и без ње ми не можемо да живимо и постојимо. Без ње нема Цркве, јер на њој ми се сједињујемо са Христом кроз свету Тајну причешћа“.

У наставку Митрополит је говорио о посту као дисциплини у којој се вежбамо да се уздражавамо од хране и пића и свих других страсти које нас спутавају и одводе са правога пута. „Вежбајући се у уздржању од хране ми вежбамо своју вољу да бисмо могли да се боримо са осуђивањем, оговарањем, самољубљем, с малодушношћу и са мноштвом небројених страсти које нас спутавају да будемо сабрани у себи. Јер страсти су везаност човјековог ума и енергије за нешто што му заправо није потребно. Страсти су заправо зависност човекова од било чега што није Бог. Другим речима, страсти су, како и сама реч каже, истовремено и страдања човека.

По сведочењу Његовог Високопросвештенства, „пост никако не подразумјева презир према творевини Божијој или према било ком цивилизацијском достигнућу, јер је човјек створен као креативно биће. Он је добио таланат да буде стваралац и он јесте икона Божија, између осталог, а можда и прије свега, због тога што је стваралац – икона Бога који је Творац.

„Пост се не исцрпљује у негативној страни, нагласио је Митрополит, јер је „циљ поста развијање врлине и добродетељи. Свети Оци кажу да нема поста без дела милосрђа, што значи љубави према ближњем“.

„Пост је и период покајања, период радосне туге покајања. Покајање није само једно психолошко стање у коме свако од нас може да се нађе или осјећање гриже савјести када кињимо себе јер смо некоме некада нешто лоше учинили и то нас прогони. Ово још није покајање већ душевно и духовно мучење, истјазавање себе. Слично овоме, често немамо исправно схватање греха. Грех није преступ неког спољашњег закона који нам је наметнут. Заповести Божије нису намети који су нам наметнути, него је то израз љубави Божије у односу на нас управо из разлога што смо слаби и грешни. Заповести Божије су, по речима апостола Павла, педагог за Христа, путоказ ка циљу нашега живота. Зато грех не стављамо у јуридички контекст, чак не и у морални контекст, већ у онтолошки контекст јер се тиче саме природе нашег живота. Грех је промашај циља“, нагласио је Митрополит Порфирије.

По завршетку предавања уследила је дискусија где су присутни постављали питања на која је Митрополит Порфирије одговорао појашњавајући недоумице.

преузето са : 

www.mitropolija-zagrebacka.org

 

Звучни запис са предавања

Scroll To Top